5 неща, които може да не знаете за реставрацията на катедралата Нотр Дам

  • 5 неща, които може да не знаете за реставрацията на катедралата Нотр Дам
    5 неща, които може да не знаете за реставрацията на катедралата Нотр Дам

Наскоро емблематичната Cathédrale Notre Dame de Paris достигна крайъгълен камък в обновяването си, след като 200 тона скеле бяха премахнати от повредената забележителност след пожара през април 2019 г.

Eто пет невероятни факта, които може би не знаете за текущата работа на катедралата Нотр Дам.

1. Реставрационният екип трябва да носи защитна екипировка за пълна опасност.

Работниците на място носят униформа, състояща се от пълна защитна екипировка и след като приключат, се събличат и обливат всеки път, когато напускат конструкцията. Това не е заради COVID-19 - въпреки че работата е била забавена значително в резултат на вируса - но всъщност се дължи на токсичния оловен прах, който е бил разпространен на мястото в резултат на пожара. Огънят е разтопил 440 тона олово в 850-годишния покрив, което е довело до разпространението на токсични отломки. Почистването е спряно, докато се работи с качеството на въздуха и токсичния прах.

5 неща, които може да не знаете за реставрацията на катедралата Нотр Дам
Снимка: pixabay

2. Специалистите по стъкло използват памучни тампони и вода, за да отстранят токсичното олово от крехките витражи.

В документалния филм „Спасяването на Нотр Дам“ участва Клодин Лойзел - учен, натоварен да възстанови прочутия витраж, с който е известна катедралата. Докато стъклените шедьоври остават непокътнати след пожара, те са били подложени на „термичен удар“, образувайки микропукнатини в някои панели. Те също са били обсипани с токсичен прах, което изисква план за обеззаразяване, който включваше прецизна прахосмукачка, последвана от старателно нанасяне на дестилирана вода с помощта на прости памучни тампони за отстраняване на всякакви остатъци. За да ги насочи, екипът е изобретил нова употреба на рентгенова спектроскопия, за да определи точния брой кърпички, необходими за повдигане на оловото от стъклото, без да увреждат боята. 

3. 550 тона изкривено, нестабилно скеле се извисяваше несигурно над мястото за възстановяване.

Приблизително 550 тона скеле са били на мястото, като металните конструкции са били там преди пожара, за използване при планирани възстановителни работи. Екстремната горещина кара скелето да се стопи, да се извие и да се слее със сградата, което предизвика големи проблеми за екипа по ремонта. Докато последните съобщения казват, че са отстранени 200 тона, екипът е трябвало да се бори с нестабилни условия и дори да изостави площадката, когато ветровете станат твърде силни.

4. Геолозите пътували дълбоко в пещерите под Париж, за да намерят варовик, който съвпада с варовика в оригиналния сводест таван.

Докато в първите дни се говореше за актуализации на плановете на катедралата Нотр Дам, включително градина на покрива и модерен шпил, впоследствие беше обявено, че забележителността ще бъде възстановена, както е изглеждала преди пожара. За да бъдат правилни елементите, реставрационният екип не е пощадил усилия за намиране на правилните материали. За да стабилизират и възстановят свода, експертите трябва да идентифицират варовик с идентични свойства като вековните блокове, които вече са сложно заключени на мястото. Геологът Lise Leroux изследва камъка, за да открие произхода му, отвеждайки я до кариери под Париж, сега известни като Катакомбите, където е успяла да съпостави намерените там микро-вкаменелости с пробите от сводестите камъни в катедралата.

5 неща, които може да не знаете за реставрацията на катедралата Нотр Дам
Снимка: pixabay
5. 3D цифров близнак на катедралата се прави, за да отключи неизвестната история на Нотр Дам и да предостави ключ за проекта за реставрация.

При обновяването на катедралата екипът използва иновативни технологии, включително 3D цифрова карта на конструкцията. Оригинални планове не оцеляват, но с късмет, Rémi Fromont вече е създал 3D сканиране на сложната покривна конструкция през 2014 г., което обещава сега да предостави данните, от които ще се нуждае, за да го върне точно както преди. Съществува и система за създаване на 3D цифров близнак на катедралата, за да се предпази от рискове в бъдеще.