5 неща, които трябва да знаете при пътуване в ЕС (част 1)

  • 5 неща, които трябва да знаете при пътуване в ЕС (част 1)
    5 неща, които трябва да знаете при пътуване в ЕС (част 1)

Най-често пътуванията ни извън страната са в рамките на Европейския съюз.

Като негови граждани, ние имаме права, с които повечето хора не са особено наясно. Ето 5 неща, които е добре да знаете, когато пътувате в ЕС:

1. Спешна помощ

Ако имате нужда от спешна помощ, където и да било на територията на ЕС (медицинска помощ, полиция или пожарнаномерът, на който трябва позвънете, е 112. Единствено при случай на изчезнало дете се използва номерът за спешни ситуации само от този характер – 116 000.

2. Какво да правим, ако няма посолство или консулство на България

Като гражданин на страна от Европейския съюз, вие може да се обърнете за помощ, към което и да е посолство или консулство на държава-членка на ЕС. Това следва да направите, ако загубите важни лични документи, претърпите тежка злополука или бъдете задържан от властите на страната, в която сте.

3. Евакуация

Трябва да сте сигурни, че имате право на помощ при кризисни ситуации, в която и да е страна от ЕС, дори там да няма представителство на България. Тогава всяка държава-членка е длъжна да съдейства на всеки гражданин на Съюза.

4. Шофиране

Ако използвате собствения си автомобил или кола под наем в друга държава членка на ЕС и шофирате сам, нямате нужда от изваждането на специален документ. Достатъчно е свидетелството за управление на МПС, издадено в държава-членка, което може да се използва навсякъде. Важно е обаче да проверите дали то не е изтекло, тъй като не може да шофирате извън пределите на страната, в която е издадена шофьорската книжка, с временно свидетелство или удостоверение.

5. Лекарска помощ

Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. Условието е задължително да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). В този случай лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването й е безплатно. Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си не забравяйте да поискате от вашия лекар трансгранична рецепта.