5 нестандартни маратона, в които да участвате

  • 5 нестандартни маратона, в които да участвате
    5 нестандартни маратона, в които да участвате

Не е нужно да сте Юсейн Болт, за да се включите в състезание по бягане. Бягането в маратон е въпрос на издръжливост, на малко предварителна подготовка, но най-вече на забавление. А в следващите три маратона и две забавни състезания за бягане се набляга предимно на забавлението.

1. Шареното бягане, различни градове

Добре дошли на най-шарения маратон в света, където не е важно колко бързо бягате, нито на кое място се класирате, а само да се забавлявате и да финиширате с възможно най-много от цветовете на дъгата по себе си. Шареното бягане се провежда в десетки градове по света, като общото е едно: участниците стартират с бели тениски и по пътя биват посипани с цветен прах във всички цветове на дъгата (както на фестивала на цветовете Холи). Вижте снимки от Шареното бягане.


2. Калното бягане в Молдън, Великобритания

Около 200 души всяка година участват в това кално, мокро и мръсно бягане при естуара на река Блекуотър, Великобритания. Състезанието със скромното трасе от 400 м (твърде далеч от маратонските 42 км) набира средства за благородни каузи. За да наберат възможно най-много средства за благотворителност, участниците са облечени в ярки и чудновати костюми, перуки, които допълнително затрудняват калния пробег.

Подробности и дати за Калното бягане в Молдън. 


3. Леден маратон по езерото Байкал

Това екстремно състезание включва стандартната дължина от малко над 42 км, но по замръзналата повърхност на езерото в Байкал. И при екстремните условия, които единствено Сибир може да предостави в началото на март.

Прочетете подробности за Ледения маратон на Байкал


4. Коледен маратон по бански, Бостън

Да, за да участвате в ежегодния Санта маратон по бански в Бостън, САЩ, трябва да си набавите коледни бански. Или най-малкото червени бански, допълнени с коледен аксесоар (коледна шапка, брада на Дядо Коледа, коледни чорапи и други). Маратонът е благотворителен и всяка година хиляди участници се включват в него. А температурите през декември в Бостън са си съвсем като нашите. Тъй че на бягащите им е разрешено (да не кажем, че е наложително) да обърнат по едно-две питиета преди началото. 

Вижте още нестандартни коледни събития.


5. Нощният маратон в Хановер

Както казахме, маратони по света много. В Хановер са разнообразили скуката, като са преместили стартовия час в тъмната част на денонощието. Има и детска надпревара с дължина 1 км. 

Подробности и дати за Нощния маратон в Хановер.