5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

  • 5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)
    5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

По света съществуват екзотични места, които впечатляват както с уникалната си природа, така и с удобствата, създадени за туристите.

Тези места предлагат едни от най-красивите гледки на Земята, а климатът на повечето от тях позволява да бъдат посещавани почти целогодишно. Въпреки настъпилата есен в България, в случай че сте настроени приключенски и искате да посетите някой остров (и имате възможността да го направите), то може би нашата класация на най-екзотичните места по света ще ви заинтригува. Ето ги и тях:

1. Остров Бали, Индонезия

Това е един тропически остров, разположен само на 8 градуса южно от екватора, част от най-големия архипелаг на Земята – Индонезийският. Освен с невероятната си природа, островът е известен и с богатата си история, култура и изкуства (танци, скулптура, живопис). Бали често е наричан “Острова на хилядата храма” заради множеството храмове и пагоди, намиращи се на територията му. Най-разпространените езици на острова са балийският и индонезийският, но голяма част от местното население говори и английски, тъй като напливът на туристи наистина е голям. Остров Бали съвсем основателно е смятан за едно от най-красивите места на света.

5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

2. Малдиви

Малдиви е островна държава, най-малката в Азия, както по територия, така и по население. Разположена е в Индийския океан и се състои от група атоли, като интересното е, че до 1970 г. е била неизвестна за цивилизования свят. Днес туризмът представлява около 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Малдивите привличат посетители от цял свят с умерения си климат, чистата вода, бели пясъчни ивици и не са последно място – с възможността за практикуване на различни водни спортове през цялата година.

5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

3. Остров Мавриций

Тази островна държава е разположена в югозападната част на Индийския океан – на около 900 км. източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Освен с природните си дадености, страната е известна и с демократичната си система, икономическа и политическа свобода. Населението на Мавриций е мултиетническо, мултикултурно и многоезично – тук официален език няма (най-разпространен е английският). В територията на Мавриций, освен големият едноименен остров, са включени и множество малки острови – всички те имат вулканичен произход. Самият остров Мавриций е интересен за туристите с разнообразният си релеф – южната му част е планинска (най-високата му точка е връх Питон 826 м.), централната му част е платовидна, а северната представлява крайбрежна низина. Мястото е подходящо за практикуване на различни водни спортове и се счита за един от най-луксозните курорти в света.

5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

4. Кайманови острови

Каймановите острови са разположени в централната част на Карибския басейн и са задморска територия на Великобритания. Точното им разположение е на юг от Куба и на северозапад от Ямайка, като общо наброяват три отделни острова – Голям Кайман, Кайман Брак и Малък Кайман. Населението тук е смесено – има както европейци, така и афроамериканци, а официалният език е английски, като се ползват и местни диалекти на английския и испанския.

Интерес представляват уникалните растителни и животински видове, които могат да бъдат видени тук – сребърни палми, папагали, костенурки, палмови орхидеи и др. Палмовите орхидеи са забранени за изнасяне от страната, тъй като се смятат за природен уникат и са се превърнали в емблема на остров Голям Кайман (където са разпространени).

5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

5. Остров Пукет, Тайланд

Остров Пукет е най-големият остров в Тайланд, като тук се намира и най-популярният плаж в Азия – Патонг Бийч. Освен приказно красивите пейзажи, които могат да се наблюдават от острова, мястото предлага и множество дискотеки, барове и клубове за любителите на нощния живот. На територията на острова се намира резерватът за диви животни Као Пра Тейо, както и националният парк Сиринат. Пукет, както и съседните острови е изграден от високи варовикови скали, а любопитен факт е, че един от тези острови е използван за декор във филм от поредицата филми за Джеймс Бонд. Днес този остров е известен като “Островът на Джеймс Бонд”, но истинското му име е Панг-нга.

5 от най-екзотичните дестинации на Земята (І част)

Очаквайте втората част на статията, в която ще ви разкажем за още 5 от най-екзотичните дестинации на Земята.