5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание

  • 5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание
    5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание

Великобритания крие толкова много красиви места, много от които са станали редовни туристически дестинации, но за някои от тях може дори да не подозирате. Националните паркове там са 15 на брой - десет се намират в Англия, три в Уелс и два в Шотландия.

А ето и 5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание:

1. Броудс (The Broads)

5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание
Снимка: wikimedia

Mозайка от пейзажи със седем реки и над 60 езера, Националния парк Броудс се простира на Норфолк и Съфолк и е дом на над една четвърт от най-редките диви животни във Великобритания. Това е най-голямата защитена влажна зона в страната, образувана от наводняването на стари торфени изкопи.

Както бихте си представили, тук е идеално за всякакви видове лодки и риболов, но има и много пешеходни пътеки и такива за колоездачни. Пейзажът е изпъстрен с римски крепости, средновековни църкви и традиционни вятърни мелници. Има от всичко както за любителите на историята, така и за тези, които харесват традиционните кръчми и се наслаждават на обилната храна от местни специалитети.

Пътят е рай за наблюдатели на птици. Копринките са в изобилие. Броят им драстично се е увеличил и блатният хариер направи грандиозно завръщане. „Мини зверовете“ също си струва да се проверят, тъй като Броудс предоставя убежище за 230 безгръбначни животни, включително най-голямата британска пеперуда, лястовицата и изключително рядък вид водно конче от Норфолк.

Площ: 303 км

Брегова линия: 2,7 км

Най-високата точка: 38 м (хълм Струмпшоу)

2. Пемброкшър Коуст (Pembrokeshire Coast)

5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание
Снимка: pixabay

Пемброкшър Коуст е Национален парк, който е разположен на изцяло крайбрежна зона, с четиристотин и осемнайсет километра от скали, плажове, пристанища и заливи. Тук са популярни каяк и сърф, а тюлени, делфини и акули се забелязват тук редовно и лесно.

Това е и пейзаж, пропит с история, изпъстрен с праисторически гробници, келтски кръстове, крепости от желязната епоха и множество замъци. Сейнт Дейвидс е пример в това отношение и може да се похвали с катедрала, дворец, кула от 14-ти век, порта и един стар келтски кръст.

Дългите пясъчни плажове предлагат традиционни морски занимания без купища хора.

Площ: 621 кв. Км

Брегова линия: 418 км

Най-високата точка: 536 m (Foel Cwmcerwyn)

3. Нортъмбърленд (Northumberland)

5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание
Снимка: pixabay

На по-малко от час от Нюкасъл Националният парк Нортумбърланд е може би най-известен със стената на Адриан - древната римска структура, която минава през него изцяло. Но с отварянето на парка „Northumberland Dark Sky Park“ , най-голямата зона от защитено нощно небе в Европа, към парка се стича съвсем нов тип посетители: любителите на звездите.

Считан като един от най-спокойните райони на Англия, с хълмчета и нежни планини, паркът предлага различни разходки, за да отговарят на всички възрасти и нива на физическа подготовка. 

"The Pennine Way" минава през парка, също както и граничното било, разходка по протежение на границата между Англия и Шотландия. "The Hethpool Wild Goat Walk" е лесна разходка за цялото семейство, която следва пътеката St Cuthbert’s, минава през водопада Cuthbert Burn и дава възможност да видите диви кози. 

Пътеката Kilham Hill е много по-голямо предизвикателство пеша - със стръмни изкачвания, но и едни от най-добрите гледки в парка. Велосипедистите трябва да изпробват велосипедните маршрути Black Grouse и Buzzard.

Площ: 1048 кв. Км

Брегова линия: 0

Най-високата точка: 815 м (The Cheviot)

4. Саут Даунс (South Downs)

5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание
Снимка: pixabay

Най-новият национален парк в Англия - Саут Даунс, се простира от Уинчестър на запад до скалите на Седемте сестри на изток. Той е и един от най-достъпните национални паркове, само на час с влак от Лондон и лесно се стига от Брайтън, Портсмут, Ийстбърн и Уинчестър.

Това е земя на красиви зелени хълмове, древни горски масиви и селища като излезли от картички, където малко крафт бира винаги може да се намери. Има много възможности да бъдете активни Можете да ходите пеша, да карате велосипед или да яздите кон по South Downs Way, който обхваща цялата дължина на парка и е единствената национална пътека, която се намира изцяло в рамките на национален парк.

Тревните площи са богати на диви цветя и пеперуди. С приближаването си до брега, нежните хълмове и оживените пазарни градове отстъпват на драматични скални брегове. Паркът е дом на 11 различни овощни градини, 309 вида пеперуди, язовци, невестулки и щъркели, с тисови дървета в Kingley Vale, толкова древни, че никой всъщност не знае на колко години са.

Площ: 1624 кв. км

Брегова линия: 14 км

Най-високата точка: 280 м (Blackdown) 

5. Ексмюър (Exmoor)

5 по-малко известни национални паркове във Великобритания, които заслужават вашето внимание
Снимка: pixabay

Домът на най-високите морски скали в Англия, необятни горски пейзажи и безплодни мочурища - Националният парк Ексмюър е една от малкото области в южната част на Англия, която се чувства наистина отдалечена. Това е пейзаж, който е вдъхновил поети, художници и романисти и продължава да предоставя утеха на онези, които искат да избягат от стреса на съвременния свят днес.

Тук ще намерите древни гори, понита и скали, потъващи драматично в морето. Има безброй пешеходни пътеки, както и пътеки за планинско колоездене и конна езда, както и грапава брегова линия, идеална за морски каяк. Живописно селце, предлагащо вкусни местни продукти, никога не е далеч.

Има и много история, пропита по тези земи. Доказателства за праисторически колиби, римски крепости на брега при Олд Бъроу и Мартинхо и средновековни села в Дънстър, Барлинч и Бадгорти.

Площ: 694 кв. км

Брегова линия: 55 км

Най-високата точка: 519 м (Дънки Бейкън)