10 причини да посетите Дни на предизвикателствата

  • 10 причини да посетите Дни на предизвикателствата
    10 причини да посетите Дни на предизвикателствата

Десет от любимите ни неща, хора и събития на тазгодишните Дни на предизвикателствата.

Тази година за първи път Дните на предизвикателствата ще се проведат в петък, събота и неделя (11-13 ноември). В аула „Максима“ на УАСГ в София посетителите ще могат да се включат в дневна и вечерна програма. А специална програма на открито в Боровец ще ви позволи да практикувате любимите си екстремни спортове заедно с някои от специалните гости на фестивала. 

Ето 10 причини да бъдете на тазгодишните Дни на предизвикателствата:

1. Дневната програма

Включва двудневен уъркшоп по оказване на първа помощ, тестване със специален уред за измерване на аурата изработване на паста за зъби от натурални продукти и др.

Вечерната програма пък включва преглед на най-добрите постижения през годината под формата на презентации за далечни пътувания и експедиции.

2. Специални гости: Нико Фаврез и Шон Вилянуева от Приключенията на Додо

Четири години след експедицията Vertical Sailing в Гренландия, достолепният 79-годишен капитан Ревърънд Боб Шептън призовава отново на своя кораб за нова мисия „Дивата банда“ – Шон Вилянуева О‘Дрискoл, Бенджамин Дито, Оливие и Нико Фаврез. На борда на 10-метрова платноходка Dodo’s Delight отборът се среща с изпитанията на арктическия лед, полярни мечки и сурови бури в търсене на неизкачвани до момента скални масиви и музикално вдъхновение. На острова Бафин те намират огромни недокосвани скали, които им носят истинска наслада и музикално откровение. Неразделен катерачен и музикален тандем, Нико Фаврез и Шон Вилянуева пристигат в България, за да бъдат специални гости на 12-тите Дни на предизвикателствата, където ще разкажат повече за последните си приключения, а защо не и да ни изсвирят някои от мелодиите, вдъхновени от това невероятно пътешествие.

3. Специален гост: Жером Клеменц

Жером Клеменц едва ли се нуждае от представяне за феновете на ендуро MTB дисциплините и колоезденето въобще. Жером стартира спортната си кариера на 11 години като скиор. Той открива велосипеда при физическа подготовка за състезание по биатлон. Оттогава започва да се развива във всички дисциплини в планинското колоездене – крос-кънтри, даунхил и траял. В продължение на 6 години практикува едновременно биатлон и колоездене. Оттам насетне, за две десетилетия Жером отбелязва повече от впечатляващ актив от многократни победи в най-важните световни състезания по ендуро, отборно и индивидуално.

4. Спортувай с гостите на фестивала на Боровец

За първи път част от фестивала става отворено събитие сред природата, в което поканени да участват са всички любители на планината, активностите на открито и адреналина. Във втория фестивален ден (събота) специалните гости ще застанат в центъра на екшъна в курорта Боровец, където феновете ще могат да се срещнат отблизо с тях и да почерпят ценен опит. Събитието ще се разгърне в следните три дисциплини: 1.Тънките моменти на катеренето с белгийските биг уол катерачи Нико Фаврез и Шон Вилянуева. 2. Каране със световният шампион по ендуро Жером Клеменц. 3. Кефът да бягаш есенно време в планината – с Тони Петков и Илиян.

5. Премиера на филм: Животът на един планинар

Премиерно представяне на филма на свежото австрийско фрийрайд крю Bootsjungen, представящ красотата на Рила планина със спиращи дъха кадри, заснети в района на Мальовица и Рилските езера. "Животът на един планинар“ показва на света красотата на българската природа, в която момчетата се влюбват. Голямо влияние върху преживяванията им оказва топлото посрещане на местните хора и ценната подкрепа на планинския спасител Младен, който с радост споделя с тях над 50-годишния си опит в планината. Момчетата не остават равнодушни и към свободния дух на българите, красивите момичета и хубавата храна…

6. Български документален филм: „Истинско щастие”

„Истинско щастие” е късометражен документален филм на Атанас Куцев за живота в будистки манастир в покрайнините на Катманду, Непал. Той ви среща с монасите, които учат, молят се и живеят там, с училищния администратор, с директора, с момиче доброволец от България, което преподава английски език на децата, и с жената спонсор на манастира от Китай, която е открила целта в живота си. Филмът показва различните представи за истинското щастие и редицата начини да го постигнеш.

7. Филм за вълни и сняг в Япония: Way East

Запознайте се с две атрактивни смели дами: Алине, световен фрийрайд шампион за 2010 г. и Лена, професионален скиор. Двете приятелки се отправят към Хокайдо, Япония заедно с филммейкъра Матиас Кьогел и местния гид и фотограф Аарон Джеймисън. Оборудвани със ски и дъски за всички видове сняг и вълни те се впускат в търсене на прочутата японска снежна пудра и перфектни вълни, но най-вече се стремят да открият реалността на живота в Япония след Фукушима. Тяхното приключение ги отвежда на няколко хиляди километра отвъд Хокайдо, на сърф, ски и къмпинг преживявания през планините до океана, в някои от най-слабо посетените и все още неоткрити кътчета на острова.

8. Боян Петров: Битката за Нанга Парбат

Пред много изпитания бе изправен тази година Боян Петров. Това лято той не само изкачи осмия си пореден и трети за сезона осемхилядник Нанга Парбат (8126 м), а и буквално бе изправен пред прага на смъртта. Съни за пореден път показа на света, че възможностите на волята и целеустремеността са отвъд физическите граници и вече планира подготовката за следващите си експедиции, част от мащабния му проект „Българин на 14×8000”. До момента заедно с Нанга Парбат Съни има в актива си успешно покорените К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Гашербрум I и Броуд Пик.

9. Експедиция Опашката на дракона - Патагония 2015-2016

В края на 2015 и началото на тази годиниа четирима български алпинисти – Мартин Маровски, Виктор Варошкин, Григор Вътев и Руслан Вакрилов прекараха два месеца в патагонските Анди с цел изкачване на някои от най-емблематичните върхове в света на техничния алпинизъм. След едномесечна борба с лошото време, в рамките на последния месец от експедицията българските катерачи успяха да направят първи български изкачвания на вр. Пойнсенот и перлата в короната на Андите – вр. Серо Торе. Освен тези две изкачвания Мартин Маровски и Виктор Варошкин прокараха и премиерен български маршрут по вертикалната стена на иглата Ел Мочо, постижение, което намери международно признание.

Мартин, Виктор, Гришата и Рус ще да разкажат на живо чрез презентация със снимки за своята експедиция.

10 причини да посетите Дни на предизвикателствата
Снимка: Dragon's Trail

10. Как рафтингът вдъхновява деца в неравностойно положение

Алтернативните спортове могат да бъдат полезни и за деца в неравностойно положение. Клуб Reflip доказва, че алтернативните спортове могат да бъдат практикувани от деца с различни здравословни проблеми. Деца с увреден слух и незрящи грабват греблата и се понасят с лодка на рафтинг. Заниманията не спират само до тази категория деца. На лодките са и деца с тежки проблеми, заедно със своите родители. Хората от клуб Reflip не пестят сили за да дадат на деца в неравностойно положение надежда и увереност, че могат да постигат не по-малкто от техните връстници. В тези занимания се включват и много доброволци.

10 причини да посетите Дни на предизвикателствата