5 причини защо чужденците обичат Пловдив

  • 5 причини защо чужденците обичат Пловдив
    5 причини защо чужденците обичат Пловдив

Пловдив е град, в който всеки чуждестранен турист може да намери нещо изключително и интересно. Те варират от археологически и исторически съкровища, много фестивали, арт квартал до страхотни барове. С други думи това е един малък рай за всички съвременни пътешественици-изследователи.

Ето и 5-те причини защо да препоръчате Пловдив като туристическа дестинация на своите чуждестранни приятели:

1. Старият град 

Резерватът предлага най-добре запазената традиционна архитектура в Югоизточна Европа и показва как са изглеждали балканските градове преди ХХ в. Богатите български, гръцки и арменски търговци на Пловдив са построили тук големи къщи, стърчащи над тесните калдъръмени улички. Обзаведени в смес от източни и западни стилове, повечето от тях са обществено достъпни като музейни къщи. 

2. Маршрут „По римските пътища”

Няма друг  град, който може да се похвали с Римски стадион на самата главна улица. Препоръчително е разглеждането на мозайките от римско време, както и, разбира се, Античният театър, който блести със своята древност и цялост. 

3. Капана

В непосредствена близост до центъра, но до голяма степен живеещ в свой свят, квартал Капанът е мястото, където новото и старото от Пловдив съжителстват заедно. Той се намира на мястото на бивш базар от османско време – по калдъръмените улички все още работят занаятчийски ателиета и работилници, които характеризират Балканите от миналото, наред с истински съвременен тип кафе-барове и клубове – шумни нощни заведения, намиращи се в съседство с бохемски заведения. 

4. Джамиите и баните от турско време 

Освен че е забележим отпечатъкът на османската архитектура върху града, всички пътешественици могат да видят как Центъра за съвременно изкуство е настанен в Чифте баня. 

5. Черквите в центъра на града 

Красивите храмове образуват забележителен духовен маршрут, от който туристите могат да „вдишат аромата на икони и тамян”. Черквата „Св. св. Константин и Елена” и Иконната галерия са изпъстрени с красиви олтари и резбовани орнаменти, които допълват мистичността на града и доказват неговата космополитност.