5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято

  • 5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято
    5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято

Разбира се, че всяка една европейска страна има с какво да ни очарова. Всяка пази своя история, тайни, забележителности и красиви кътчета, но нека разгледаме нашите предложения, с които се надяваме да ви изкушим и да ви накараме да обмислите някоя от дестинациите за следващата си почивка.

Нека разгледаме 5 разкошни европейски държави и да видим какво могат да ни предложат, какво можем да видим там и с какво ще ни завладеят.

1. Словения

5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято
Снимка: pixabay

С извисяващите се планини наоколо, осеяни със сини езера и облечени в зеленина, Словения в централната част на Европа е чудесно място да се насладите на страхотна лятна почивка.

Най-популярното лятно занимание? Пешеходен туризъм в Алпите, където ви очакват гледки към долината и поляни с диви цветя. Около 10 000 км маркирани туристически пътеки чакат да бъдат преодолени, а с много планински колиби по пътя няма да ви липсват места за нощуване. За нещо по-интересно и атрактивно се отправете към пещерата Постойна или се впуснете с каяк на някое езеро. За да се охладите след вихъра от приключения, намерете своето място за плуване на средиземноморския бряг. 

За тези, които предпочитат да го карат по-лежерно, кратката почивка в столицата Любляна отговаря на тези условия. С калдъръмени улици и пастелни къщи този атрактивен град е иизпълнен с изкуство, култура и невероятна кухня.

2. Словакия

5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято
Снимка: pixabay

Туризмът в Национален парк Словашки рай е едно от многото неща за разглеждане и правене тук. Ще ви отнеме известно време да стигнете от точка А до точка Б. Не пропускайте обекта на ЮНЕСКО - ледената пещера Добшинска, развалините на Класториско (датиращи до 13 век) или грандиозния водопад Завойови.

Тук има гледки, които ще ви пленят и ще ви накарат да не мислите за нищо друго, освен за красотата наоколо. Изкачването на 1156 м до най-високия връх в парка Хаврания Скала, си заслужава напълно - пред вас ще се разкрият покрити с дървета планини, които изпълват хоризонта. Словашкият национален парк Paradise е само един от деветте национални парка в страната, така че има достатъчно места, за да бъдете сред природата. 

Встрани от планините, столицата на Словакия също ви очаква. С позлатени дворци и грандиозни крепости, които се борят за пространство, ходенето по улиците на Братислава е крачка назад във времето. Но не всичко е в миналото - бутикови заведения за хранене и оживени зали, създаващи приятна атмосфера, която определено е модерна.

И накрая, върнете се спокойно в селските райони на Словакия. Средновековният град Бардейов в североизточната част е един от най-старите в страната и е особено впечатляващ, особено с културните му паметници. Проучете внимателно неговата дървена църква и ще видите, че нито един пирон не е използван за нейното изграждане. Не е изненадващо, че Бардейов е вписан като обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2000 г.

3. Естония

5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято
Снимка: pixabay

Отидете в Естония и ви обещаваме, че няма да се разочаровате. Това е още една очарователна европейска дестинация. Първо се отправете към западния бряг и пътувайте с ферибот около различните острови. Сааремаа и Муху са котловина за птици, като природният резерват Viidumäe и Националният парк Vilsandi се гордеят с впечатляващо разнообразие от мигриращи птици.

По-тихият остров Хийумаа е идеален за тези, които искат да смесват ден на плажа с история. Пристински пясък може да се намери на брега, популярен сред сърфистите, а неговият фар от 16 век - един от най-старите в света - заслужава да се проучи. Остров Кихну е идеален за поглъщане на културата и срещи с местните жители. 

Обратно на континенталната част, столицата на пясъчната брегова ивица на Талин е идеална за летен ден, особено тъй като обикновено е тиха. Далеч от плажа историята ви очаква в популярния Стар град, където красивите средновековни сгради и църкви предлагат поглед върху миналото на Естония. За да разгледате „новото“, спрете в креативния хъб „Телискиви“.

4. Латвия

5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято
Снимка: pixabay

Латвия притежава невероятна природа: очаквайте златни пясъчни плажове за летните дни край морето, дълги разходки из гъста гора и девствени езера.

За истинска диво усещане се отправете към Националния парк Гауя във Видеме, в североизточната част на страната. Тук гъсто одеяло от гора се увива около древни замъци и езера. Пешеходният туризъм в гората и по бреговете на река Гауя ще разкрие безброй птици и горски животни. Каменният замък Турайда е превърнат в музей, така че можете да научите повече за историята на търговията на реката, като същевременно се наслаждавате на гледки от кулата на замъка.

Любителите на дивото плуване трябва да се насочат към Venta Rapid, официално най-широкия водопад в Европа, и да се потопят под дългия ред къси душове, които падат в редица в обширен басейн. 

Въпреки че по-голямата част от Латвия е обширна и сякаш недокосната, нейната космополитна столица Рига прави очарователна (и оживена) почивка в града. Грандиозните сгради показват цветните си фасади, докато иннтересните заведения се крият по калдъръмените ъгли на Стария град. Невероятна архитектура може да бъде разгледана в района на Арт Нуво, докато съседният парк Бастейкална със своите високи дървета и причудливи канали е идеалното място за градска разходка. 

5. Австрия

5 разкошни европейски държави, които да посетите това лято
Снимка: pixabay

Повечето асоциират алпийската страна със ски през зимата, но Австрия е страхотно място за посещение през лятото. След като снегът се стопи, се разкриват безкрайни поляни, пълни с диви цветя. А пътеките, минаващи през върховете, е лесно да се изследват пеша или с колело. Очаквайте да откриете и много очарователни алпийски села. Село Алпбах например е официално признато за най-красивото село в Австрия, благодарение на красивите къщички, разположени на изумруден склон.

Слезте от планините и стигнете до столицата Виена за напълно контрастиращо усещане. С грандиозните дворци, широки улици и силуета на плътно наредени сгради е почти невъзможно да се повярва, че цялото това отворено алпийско пространство е точно в съседство. Единственото напомняне е славният планински фон зад града.

Но това не означава, че Виена е по-малко привлекателна от провинцията. Градът е дом на световно известни художествени галерии като двореца Белведере, в който се съхранява най-голямата колекция от произведения на Густав Климт, включително The Kiss. Приблизително 50% от Виена е зелена площ, така че няма да пропуснете и природата в града. Ботаническите градини, впечатляващите фонтани и статуи надничат от зеленината.