5 съвета за перфектни летни снимки

  • 5 съвета за перфектни летни снимки
    5 съвета за перфектни летни снимки

Време е за летни фотографски вдъхновения...

Ако и вие като нас все още не сте се насладили на лятната си отпуска и тепърва ще стягате джапанките за морето, вижте нашите съвети за прекрасни плажни, морски снимки.

Вече всеки може да бъде фотограф с телефон в джоба си, но безразборното снимане честно не води до красиви резултати, които един ден да гледаме с възхищение. Снимките са вашите спомени, ако искате те наистина да пресъздават атмосферата на мястото, което сте посетили, трябва да знаете няколко хитринки. Черпим ви с 5 от тях. 

Търсете добрия кадър и се наслаждавайте на лятото!

1. Снимайте рано сутрин и късно следобед

Колкото по-силна е светлината, толкова по-силни ще бъдат сенките, а прекаленият контраст не винаги изглежда добре. Ако сте решили да останете на плажа и на обяд, по-добре се забавлявайте с други дейности, но не и със снимане. Дори селфитата с приятели едва ли ще са от най-сполучливите. Силната светлина оптически издължава носа, прави очите по-малки и затъмнява усмивката. При облачно време може и да нямате този проблем, но за наистина добри кадри изчакайте по-мека светлина.

5 съвета за перфектни летни снимки


2. Представете си кадъра в главата си

Когато снимате винаги трябва да знаете както точно искате да уловите, върху какво да пада фокусът. Вълните, чайките, кеят, фарът - вие избирате какъв да бъде акцентът в снимката ви. Не е задължително самият обект да е в центъра на кадъра. Изберете по-интересна и разчупена композиция. Тя ще предаде движение и живот на снимката.

3. Поиграйте си с фокуса

Представете си, че снимката има два плана – преден и заден. На задния обикновено е морето, но може и да са прелитащите птици или самият кей. Най-често фокусът е върху предния план, но ако го изместим по-назад, също може да се получи интересно. Ако пък искате да уловите най-спонтанните моменти, без снимките да се размазват, Xperia XA1 от Sony ще ви помогне да го направите. Камерата й стартира за впечатляващите 0,6 секунди и има невероятно бърз и точен хибриден автоматичен фокус. Така може да сте сигурни, че няма да пропуснете нито миг от лятната си ваканция. 

5 съвета за перфектни летни снимки

4. Не се отказвайте от лошото време

Не е задължително да имате безоблачно небе и спокойно море, за да си направите красива плажна снимка. Кадърът може да е много драматичен и въздействащ при силен вятър, тъмни облаци, както на изгрев и по залез. Освен това, ако времето е лошо, няма да има много хора, които да влизат в кадър, така че - възползвайте се!

5 съвета за перфектни летни снимки

5. Не снимайте само хора

Изберете си композиция от летни предмети - чадър, коктейл, слънчеви очила, любимата си книга за плаж. Разположете ги както ви харесва и ги снимайте от по-необичаен ъгъл. Има толкова много вещи, които са символ на лятото, на мечтите, на вдъхновението, което дава морето. Включете ги в летните си кадри и няма да сбъркате!