5 съвета за правене на снимки през зимата

  • 5 съвета за правене на снимки през зимата
    5 съвета за правене на снимки през зимата

Зимата може да не е любимият сезон на всички, но със сигурност е чудесно време за фотография. Заснемането на невероятни снимки обаче може да бъде предизвикателство само по себе си, тъй като ще намерите технически (и естествени) предизвикателства. За да ви помогнем да заснемете най-добрите кадри, ето нашите съвети, които да ви помогнат да правите по-добри снимки през зимните месеци.

Ето още няколко общи съвета при правене на зимни снимки:

1. Внимавайте за баланса на бялото

Светлината през зимата понякога може да направи леко предизвикателна с баланса на бялото (колко топло или студено изглежда изображението). В резултат на това понякога може да откриете, че вашите изображения изглеждат прекалено топли, когато всъщност може да искате по-студен вид. Няколко неща, които можете да направите, за да противодействате на това, е да настроите баланса на бялото си или да използвате персонализирана настройка, за да намалите баланса на бялото до желания от вас вид. Разбира се, ако правите снимки в суров вид, винаги можете да коригирате това по-късно по време на редактирането. 

2. Внимавайте за живота на батерията

Когато сте навън при ниски температури, можете да откриете, че животът на батерията на фотоапарата не трае толкова дълго, колкото обикновено. Това може да бъде много разочароващо, като например, ако имате само една батерия и не сте през целия ден. Тайната на това да направите така, че батерията ви да издържа повече включва поставянето и във вътрешния ви джоб близо до тялото ви и също така да се уверите, че е напълно заредена преди да тръгнете. Но ако е възможно, силно препоръчваме да вземете допълнителни батерии със себе си, когато правите снимки на студено.

3. Внимавайте с клоните в снимки на природата

През зимата повечето дървета нямат листа и в резултат това, ако им направите по-близкиу снимки, може изображението да изглежда доста „разхвърляно”. Това е по-голям проблем, ако правите снимки и дърветата са близо и върху тях също няма сняг. Можете да избегнете това, като не се приближавате твърде много до дърветата или като използвате обектив с широка бленда, когато правите портретни изображения.

4. Използвайте облаците във ваша полза

През зимата може да се радваме на най-много мрачни и облачни дни. Въпреки че това не е най-приятната светлина за работа, всъщност е чудесно за правене на портретни изображения. Това е така, защото светлината трябва да бъде много по-равномерна и балансирана – следователно е най-добре да намалите сенките и суровата светлина във вашите снимки.

5. Използвайте предварителни настройки, за да добавите страхотни ефекти

Друг начин, по който можете да подобрите вашите зимни изображения, е да добавите предварителни настройки, наслагвания или действия в Photoshop към вашите снимки. Те могат да добавят страхотни ефекти като падащ сняг или заледени слоеве към вашите изображения. Бихме препоръчали да се опитате да балансирате количеството изкуствен ефект, който добавяте към изображението си. Например малко падащ сняг може да изглежда реалистично, но твърде много може да накара хората да мислят, че не изглежда реалистично. Това наистина зависи от крайното използване на изображението.