5 съвета за уют по датски

  • 5 съвета за уют по датски
    5 съвета за уют по датски

Дания си има своя собствена дефиниция на спокойствието, уюта и насладата на мига.

Всичко това те са събрали в една кратка думичка – „хюга“. Тя е от онези, които не могат да бъдат преведени и могат ясно да изразят различията в културните ценности на хората. Хюга означава приятно изживяване – то може да бъде различно и да варира от сгушване с чаша горещо какао до ядене на торта, от запалени свещи до време, прекарано с любимите хора.

Според датчаните автентичната хюга не трябва да има етикет – това са просто неангажиращи срещи с приятели, на които присъстваш тялом и духом.

Дания редовно попада в топ класациите най-щастливите страни в света и не случайно хора от различни краища на света се обръщат към датската култура за вдъхновение.

Както може да предположите обаче, магическа формула за хюга няма – по-скоро става въпрос за качеството на прекараното време. Така че където и да се намирате, намалете оборотите, създайте си уют и се насладете на мига с близки приятели или семейството си и се потопете в голямото сега.

Ето и няколко „хюга съвети”:

1. Излезте сред природата

В Копенхаген има много зелени паркове – същински оазиси, в които можете да се насладите на приятна разходка.

2. Ограничете технологиите

Колкото по-малко разсейване, толкова по-добре  ще присъствате в настоящето. Вместо да седите втренчени в някой екран, опитайте да почетете, да поиграете игри, да изработите нещо, да сготвите или просто да поговорите с приятел.

3. Обърнете внимание на дома

Домът играе важна роля за социалния живот в Дания и затова той да е уютен, е от огромна важност. Снабдете се със свещи, настолни игри, гответе по-често с пресни продукти от пазара и пийвайте чай с някоя интересна книга в ръка.

4. Пийте кафе

Датчаните обичат своето кафе и нищо не може да ги накара да се чувстват по-добре в студа. В центъра на Копенхаген е пълно с уютни кафенета, където можете да почетете, завити с одеяло.

5. Поглезете се

Хапнете си някоя вкусотия – било то в пекарна или някой магазин за ръчно направен шоколад – датчаните са майстори в това да си угаждат, без да се чувстват виновни за това.