5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

  • 5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия
    5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

В дивия пейзаж на Сицилия има много повече какво да видите от зрелищния връх Етна. 

Сега ще ви дадем пет красиви природни места, които да разгледате, проучите и обикнете. 

1. Дефилето на Алкантара, Месина

5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

Преди хиляди години река от лава, дошла от Етна, проправила своя път на север. Срещата й с прохладната вода на река Алкантара, принуждава водата да се втвърди в драматични черни призми.

През годините реката е начертала нов маршрут през вулканичната скала, създавайки спираща дъха клисура с кристално чиста вода, достатъчно плитка, за да се прекоси.

Карта, предоставена на входа, дава подробности за пешеходните пътеки през дефилето и е възможно да се организира екскурзоводско пътуване с налични колела за наемане, за да се изследват по-дълбоките участъци на дефилето.

На картите са обозначени интересни точки, повечето от които подчертават флората на района. Очаквайте да видите ярост от шарени диви цветя като теменужки, орхидеи, макове и анемони, които виреят във вулканичната почва.

2. Природен резерват Вендикари, Ното

5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

Фламинги се стичат до Вендикари в южна Сицилия през пролетта и есента, където могат да бъдат видени да се хранят с  насекоми от плитките влажни зони на пясъчния бряг.

Разходете се през тръстиките и по недокоснатите плажове, за да откриете много видове птици, влечуги и земноводни, включително сицилийски костенурки, змии, плъхове и златни жаби. 

На плажа ще намерите разпръснати топки от морски отломки, които макар в началото да изглеждат като боклук, всъщност са формация, причинена от листната постеля на тревата на Нептун (Posidonia oceanica), водно растение, което вирее в чиста и незамърсена морска вода.

3. Кава Гранде дел Касибиле, Авола

5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

Спуснете се по стръмните, криволичещи пътеки на скалите, за да разкриете оазис на каньон, така спиращ дъха, че ще отмие мислите за трудното изкачване обратно към върха.

Там, където изумрудената зелена вода на река Касибиле се разпъва към брега, пред краката ви лежат редица сладководни басейни и нежни водопади. Докато слънцето залязва, потапяйки се в леденостудената вода, пред вас ще се разкрие гледка на красиви птици, мишеловци и пергрини, носещи се над главите ви.

Отделете време да се полюбувате на изобилието от диви цветя, озаряващи пътя обратно. Вижте лунните орхидеи и ириси, подобни на бижу, салвия и ерусалимски градински чай, плюс още много.

В близост до върха наблюдавайте мистериозните и древни гробници, издълбани в лицето на скалата от противоположната страна на каньона, известен в Италия като диери. Малко се знае за тяхната история или произход.

4. Природен резерват Зингаро, Трапани

5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

Седем километра и седем девствени залива... Разходете се по една от най-ценните крайбрежни пътеки на Западна Сицилия за блестящи морски пейзажи, включващи скрити заливи, тюркоазен океан и плажове, обсипани със счупени черупки.

Започвайки от малкото махало Скопело, пътувайте пеша до морския курортен град Сан Вито Ло Капо, минавайки през седемте залива по маршрута: Кала Тонарела Дел'Уцо, Кала дел'Уцо, Кала Маринела, Кала Берета, Кала дела Диса, Пещера дел Варо и Кала Капрейра.

Внимавайте за орли, пергрини и кестрели, които се хвърлят, за да ловят плячка в ниските храсти.

5. Природен резерват Монте Пелегрино, Палермо

5-те най-смайващи природни чудеса на Сицилия

Ако се окажете в столицата на Сицилия, без възможност да отидете по-далеч, не поглеждайте по-далеч от Монте Пелегрино, планината, която доминира над пейзажа на запад от залива Монделло.

Хванете една от многобройните пешеходни пътеки високо в грапавите горски върхове, на хоризонта се простира красивия блус на Тиренско море.

Наблюдавайте влечуги и хищни птици по пътя си, включително соколи от пергрин, костури и сови, потапящи се в пепелни дървета и средиземноморски макис.