5 жеста, които да направиш, когато пътуваш и отсядаш като гост в дома на твой близък

  • 5 жеста, които да направиш, когато пътуваш и отсядаш като гост в дома на твой близък
    5 жеста, които да направиш, когато пътуваш и отсядаш като гост в дома на твой близък

Да бъдеш добър гост си е цяло изкуство.

Без значение е дали сте избрали да отседнете при роднини, приятели или познати. Нека представим на вашето внимание няколко жеста, които можеш да направиш за домакините си, за да покажеш признателността си за тяхното гостоприемство и да направиш престоя си още по приятен.

Ето ги и тях:

1. Занесете им дребен подарък. Не харчете голяма сума, съобразете се с бюджета си и заложете на сигурното – никога не можете да сбъркате с бутилка вино и кутия бонбони или нещо характерно за страната, от която идвате.

2. Бъдете полезни, с каквото можеш. Пригответе им любимата си салата или ги попитайте дали биха искали да разходите кучето им, ако имат такова. Предложете им да приберете масата и/или да измиете чиниите. Почти сигурно е, че ще ви откажат, но ще им стане приятно, че сте готови да помогнеш. А може и да проявите самоиниатива, ако хората, при които сте отседнали са ви по-близки.

3. Всеки ден излизате в определен час, за да им дадете пространство. Бъдете конкретни и им казвайте приблизително колко време няма да ви има. Това ще предотврати неловки моменти, като да завариш домакините ти да се възползват от отсъствието ти под каквато и да било форма.

4. Преди да си тръгнете, свалете спалното бельо и го сложете в пералнята или го сгънете и занесете в килера с прането. След това подредете всичко, което сте използвали и гледайте да оставите взможно най-чисто след себе си.

5. Изпратете им собственоръчно написана картичка, след като се прибереш вкъщи. Благодарете им за госпоприемството и ги поканете и те да ви дойдат на гости, ако имате възможност да ги приютите.