6 идеи за уикенд край Бургас

  • 6 идеи за уикенд край Бургас
    6 идеи за уикенд край Бургас
  • 6 идеи за уикенд край Бургас
    6 идеи за уикенд край Бургас

Ако искате да се отървете за малко от шума на града или просто да смените обстановката, околностите на Бургас предлагат добри възможности за това. Ето няколко идеи как да прекарате един уикенд на интересни места близо до града.

Поморие

Поморие е само "на 20 км от Бургас", както се пееше в онази популярна песен. Градът е най-известен с лечебната си кал, заради която там се стичат хора от цяла България и чужбина. Много приятно и спокойно градче. Не пропускайте да посетите тракийската куполна гробница “Кухата могила" - най-голямата зидана тракийска култова сграда, запазена досега в България

Друга спирка от вашата разходка може да бъде и манастирът „Св. Георги” - единственият действащ мъжки манастир по Черноморието. Има чудна легенда свързана с него. Богат османски бей приема християнството заедно с цялото си семейство, след като е излекуван от водата, извираща от аязмо на мястото на днешния манастир.

Медово

Ако сте ценители на природата, виното и романтиката, село Медово е идеалният начин да им се насладите. На около 30 км от Бургас е, разположено на хълмист терен близо до Каблешково. Според легендата съвсем близо се е провела битката при река Ахелой, а цар Симеон е ръководел сраженията от близкия връх Биберна. Около селото има множество минерални извори, минералната вода тече и директно по водопреносната мрежа. Задължително трябва да дегустирате хубавото вино, което се произвежда в този район. За радост на рибарите, наблизо се намира и язовир Ахелой, където могат да се отдадат на любимото си хоби.

Парк Росенец (Отманли)

Парк Росенец, който бургазлии наричат Отманли, е още едно чудесно място за разходка и почивка, на 15 км южно от Бургас. Там има много къщи за гости, в които можете да пренощувате, а през деня в зависимост от времето можете да си направите пикник или да отидете на плаж Атия, който се намира в едноименния залив. На много места в парка има маси, пейки и места за барбекю. Много приятно и спокойно е и има удобен достъп дотам с автобус №5 от градския транспорт на Бургас. Ако сте любители на рибните ястия, не пропускайте да ги опитате в близкото заведение, което няма да ви впечатли с външен вид, но там ще хапнете може би най-вкусната риба в живота си.

Медни рид (Бакърлъка)

Малко след Отманли, в посока юг, няма как да не сте забелязали от дясната страна на пътя високо възвишение, опасано с много антени. Издигащ се на 375 м и видим от почти всички точки наоколо се извисява Медни рид или по-познат като Бакърлъка (на снимките). Пътят дотам се вие през гора и малки махали, за чието съществуване може и да не сте предполагали. По целия рид има разпръснати останки от каменни тракийски крепости. Не можете да се качите с кола до самия връх, ще трябва да я оставите на асфалтовия път и да продължите пеш. Разходката сред красивата широколистна гора и свежия въздух ще ви подействат тонизиращо. Следвайки пътеката, ще достигнете до една от най-красивите местности, които съм виждала. На едно закътано място, където клоните на дърветата са оформили своеобразен кръг, пред вас ще се открие невероятна гледка към остров Свети Иван, Черноморец и Созопол. При ясно време погледът ви може да стигне дори до Поморие.

Местността Божура

Съвсем близо до границите на Национален парк „Странджа” се намира местността Божура. Ако искате да прекарате приятен уикенд, близо до природата, но в цивилизовани и модерни условия, това е подходящото място. Намира се в община Средец, на около 40 км от Бургас и в района има къде да пренощувате. Запалени ловджии от България и чужбина се стичат в тази околност, за да се отдадат на любимата си дейност. Особено популярен е ловът на бекаси.

Крепост Маркели

На 7,5 км западно от днешния град Карнобат се намира един от най-забележителните средновековни паметници в цяла Южна България – средновековната крепост Маркели. Уникалното рядко срещано раннохристиянско съоръжение съществува до VІв. Маркели заема възлово значение в българо-византийските отношения. Град Маркели е стратегически пункт, разположен по важния път Константинопол – Адрианополис – старобългарските политически центрове Плиска и Преслав – река Дунав.

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички наши вдъхновения за пътуване!