6 клишета за Великобритания, които са истина

  • 6 клишета за Великобритания, които са истина
    6 клишета за Великобритания, които са истина

Човек лесно си изгражда клиширана представа за дадена държава, която се дължи основно на изкуството и масовата култура. До голяма степен клишираните образи и стереотипи, колкото и да са дразнещи, все пак са базирани на истински факти. Една от държавите, свързани с най-много клишета, е Великобритания, затова решихме да проверим кои са истинските митове за поданиците на Кралицата.

Открихме цели шест клишета, разпознаваеми като британски, но въпреки това – действителни като това, че англичаните не могат да играят футбол.

1. Сори, както се казва

Великобритания е известна с романтичния ореол на джентълменство и добри обноски, които минават отвъд разбиранията на другите нации. Много хора мислят, че само героите от във филмите като „Гордост и предразсъдъци“ могат да кажат „извинявам се“ по няколко пъти в минута, но това наистина е запазено в културата на Острова. Едно от онези проучвания, които никой не знае кой ги прави, твърди, че британците използват израза поне по 8 пъти на ден, което значи 2920 пъти в годината или около 233 600 пъти в живота си. Поданиците на кралицата толкова обичат да използват извинявай/извинявам се, че го правят в различни ситуации. Доста са учтиви за нация, която е владеела една четвърт от света.

2. Запазете самообладание

Британските герои от филмите и литературата винаги са сдържани, хладнокръвни и спокойни. Няма следа от емоция по лицата им, сякаш знаят предварително какво ще се случи и не изпитват съмнение в крайната си победа, независимо от ситуацията. Заради това много хора си мислят, че британците са нация от студенокръвни и безсърдечни хора. Това не е вярно, разбира се. Те просто изглеждат като героите от книгите си.

3. Мислиш ли, че днес ще вали... пак?

Времето във Великобритания е известно като... меко казано негостоприемно. То е толкова непостоянно, че местните и разговорите им са напълно подвластни на прищявките му. Едно друго изследване показва, че повече от половината британци говорят за времето поне веднъж на всеки шест часа. Времето е една от най-честите теми за разговор и за това си има своята студена, мокра, постоянна причина. От друга страна, британците поне са се научили на това гадното време да не се отразява и да не ги отклонява от намеренията им, защото се разбрали, че нещата никога няма да се променят в това отношение.

4. Нарича се хумор, Джийвс!

Британското чувство за хумор не е за всеки. Най-малко пък е за онези, които нямат никакво чувство за хумор. Шегите и коментарите на Острова могат да са забавни, наблюдателни, саркастични, язвителни, но винаги остроумни и в пълно съответсвие със случващата се действителност. Едва ли някъде другаде по света има толкова остро чувство за хумор, което същевременно представлява точно наблюдение на нещата от живота.

5. Чай?

Англичаните и чаят са неразривно свързани и това всеки го знае. И всъщност тяхната страст към напитката не е само мит - 53% от англичаните предпочитат чая пред кафето, а всеки ден в Обединеното кралство се изпиват около 165 милиона чаши чай. Британският чай най-често е миксиран черен чай от сортове от Индия, Шри Ланка или Източна Африка, а като се има предвид каква е британската кухня, нищо чудно, че там предпочитат да си пълнят коремите с преварена вода.

6. Не са само туристите

В България някои хора се подиграват на британците, че пият, но не остават много време на крака. Или поне туристите им се доказват като трагичен случай по света. Всъщност британците наистина пият здраво и имат проблем с това. Разходите за здравната система в Кралството за лечение на проблеми, свързани с прекомерна консумация на алкохол, са около 3,5 милиарда паунда на година.

За сравнение, ще споменем само, че правителството заделя 91 милиона паунда за лечение на алокохолици и само 2 милиона за наркомани. Изчислено е също, че проблемните пиячи са пет пъти повече от опасните наркомани във Великобритания, а в процентно отношение заклетите пиячи между половете са поравно.