6 книги за Испания, които да прочетете

  • 6 книги за Испания, които да прочетете
    6 книги за Испания, които да прочетете

Когато тръгнете за Иберийския полуостров, не хранете книжния плъх в себе си само с пътеводители и брошури, отпечатани на гланцирана хартия. Стотици писатели и поети са се прехласвали, влюбвали и разлюбвали в Испания, като повечето от тях са го правили в писмена форма. Разгърнете няколко(стотин) страници преди да се качите на самолета и ще видите страната по по-различен начин.

Дон Кихот

Ако в училище сте минали между капките и не сте прочели „Дон Кихот“, ето ви един повод да наваксате. На границата между реалността и въображението, това е една лъкатушеща разходка из Испания някъде около 1605 г. (когато е издаден първият том на Мигел де Сервантес). По повод 400-годишнината от написването на книгата през 2005 г. испанското правителство пуска в обращение монета от 2 евро с Дон Кихот на гърба. Оглеждайте се дали няма да попаднете на нея.

И изгрява слънце/За кого бие камбаната

Ърнест Хемингуей е бил не просто влюбен, а направо безнадеждно влюбен в Испания и най-вече в бикоборските игри. В „И изгрява слънце“ действието се развива в Памплона след Първата световна война, където се срещате с изгубеното декадентско поколение, с биковете и тореадорите по баровете. Отново в Испания, но по време на Гражданската война, „За кого бие камбаната“ е още един чудесен испански избор от Хемингуей.

Почит към Каталония

Още малко Гражданска война, но този път от Джордж Оруел. Авторът на „1984“ и „Фермата на животните“ използва не фикция, а собствените си спомени от живота си в Испания по време на войната, за да напише „Почит към Каталония“. Днес в Барселона има площад, кръстен в чест на писателя.

Поезията и пиесите на Федерико Гарсия Лорка

Федерико Гарсия Лорка е смятан за един от най-великите испански творци на 20-ти век. Въпреки че е убит едва 38-годишен по време на Гражданската война, той оставя след себе си значими произведения, които са били забранени по време на режима на Франко.

Дневникът на един маг

Въпреки че Паулу Коелю е известен в България предимно като четивото на манекенките (доколко това е оправдано е въпрос на личен вкус), „Дневникът на един маг“ е една от най-добрите съвременни книги за поклонническия маршрут към Сантяго де Компостела. 800 км пеша и достатъчно време за размисли за духовността. Това е първата значима книга на Коелю, която го прави известен в цял свят.

Мисли от Салвадор Дали

Която и да е книга със събрани мисли и афоризми на Салвадор Дали ще ви усмихне по пътя. Може би най-добрият избор за леко четиво по време на испанското ви приключение. Друг добър избор е автобиографията на Дали. Все пак това е човекът, споделил мисълта: „Оказва се, че всяка сутрин, щом се събудя, изпитвам върховно удоволствие, което днес откривам за първи път — това да бъда Салвадор Дали. И очарован се питам какво ли чудо ще направи днес този Салвадор Дали. И всеки ден ми става все по-трудно да разбера как останалите могат да живеят, без да бъдат Салвадор Дали“.