6 места на Земята, които ни удивляват

  • 6 места на Земята, които ни удивляват
    6 места на Земята, които ни удивляват

На нашата планета съществуват места, които ни е трудно да повярваме, че са дело на природата. Те изглеждат толкова нереални – като декор на фантастичен филм.

Истината е, че те са напълно реални и никак не са малко на брой. Затова в тази статия решихме да ти разкажем за тези от тях, които ни впечатлиха най-много.

Ето кои са те:

1. Планината на дъгата, Перу

Намира се в Перу, близо до град Куско. Допреди няколко години е била най-обикновен склон на Андите. Според местните климатичните промени довели до разтапянето на снеговете, покриващи повърхността ѝ. Оттогава можем да я видим в сегашното ѝ състояние. Научното обяснение на този феномен е, че седиментните слоеве на планината са били изложени на ерозия след разтопяването на ледовете. Под въздействието на различни химични процеси планината е придобила тази си окраска. За да се отиде там, първо трябва да се вземе полет от столицата Лима до град Куско. Оттам до планината пътят се изминава първо с автобус (3 часа), а след това 10 км. пеш.

 6 места на Земята, които ни удивляват

2. Вулканът Далол, Етиопия

Намира се в Данакилската депресия, в Североизточна Етиопия. Ще поясним, че депресия означава място на сушата, чиято височина е под морското равнище. В случая Далол е на 48 м. под морското равнище. Това го прави най-ниският вулкан на планетата. Освен това бие рекорда за най-горещо място на Земята със средна годишна температура от 34°C. Сегашният си вид  вулканът Далол дължи на много фактори. Калиевите соли, манган и желязо, които излизат от горещите извори, избивайки на повърхността, застиват бързо като приемат чудновати форми.

6 места на Земята, които ни удивляват

3. Петнистото езеро, Канада

Разположено е в най-северната провинция на Канада –  Британска Колумбия, близо до град Осойо. Погледнато отстрани езерото изглежда като надупчено от разноцветни кръгли петна. Този природен феномен се е получил, поради високото съдържание на минерали във водата – магнезиев сулфат, калциев и натриев сулфат. Освен това тук са открити и много високи съдържания на осем други минерала. При процеса на изпарение веществата се втвърдяват и така се получават тези отделни зони. Цветовете на отделните петна са различни, в зависимост от минералния състав. Могат да бъдат видени както бели и бледо жълти, така и сини и зелени. Най-доброто време за посещение е през лятото. През останалата част от годината езерото е сравнително пълноводно и може да не е толкова атрактивна гледка. Мястото е едно от най-горещите в Канада. Намира се на територията на местно индианско племе. Тъй като е негова собственост, в случай, че решите да го посетите, ще се наложи да искате разрешение от вожда.

6 места на Земята, които ни удивляватСнимка: anthropodermic/flickr.com

4. Червеният плаж в Панджин, Китай

На този плаж е почти невъзможно да видите пясък, тъй като е покрит с буйна червена растителност. Растението, което вирее там, се нарича суеда и е вид морски плевел. Алкалната почва благоприятства развитието му в този район. Започва да расте през пролетта, но е обикновено зелено растение, докато не дойде есента. Тогава цветът му става яркочервен, така че това е най-подходящото време за посещение на плажа.

6 места на Земята, които ни удивляват

5. Травертинът Памуккале, Турция

Това чудо на природата се намира близо до Анталия, като в превод името му означава памучен замък. Състои се от 17 геотермални извора с температура от 30 до 100 градуса по Целзий. Под въздействието на различни химико-физични процеси са се оформили тези малки водни басейни, известни с варовиковите си стени. Смята се, че геотермалните извори имат лечебни свойства, поради съдържанието на минерали във водите им. Дори съществува легенда, според която Клеопатра е идвала тук, за да се подмладява. Един от басейните носи името ѝ. От 1988 г. Памуккале е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

6 места на Земята, които ни удивляватСнимка: Esther Lee/flickr.com

6. Планината Монте Рорайма, Венецуела

Представлява плато върху планинска верига по границите на Венецуела, Гвиана и Бразилия. Смята се, че е едно от най-старо съществуващите геоложки образувания. Платото е датирано на около 2 млрд. години. Надморската му височина е 2810 метра. Върхът е плосък, но това не означава, че е лесно да се стигне до там. Самото изкачване отнема около два дни ходене по не особено добър терен. Мястото почти винаги е обградено от облаци, което го прави да изглежда откъснато от света.

6 места на Земята, които ни удивляватСнимка: Tim Snell/flickr.com

Може би тези чудни места вдъхновиха и теб за нови приключения?!