6 неща, които не трябва да правите в Норвегия

  • 6 неща, които не трябва да правите в Норвегия
    6 неща, които не трябва да правите в Норвегия

Норвегия, както и всяка друга страна си има своите писани и неписани правила.

Както знаете обаче северняците са по-студени хора. Затова подбрахме за вас какво трябва да имате предвид, когато посещавате тази страна:

1. Не оставяйте голям бакшиш

В Норвегия не е нужно да оставяте голям бакшиш, тъй като таксата за обслужване винаги е включена в сметката. Безспорно обаче е знак на учтивост, ако човек закръгли сметката с еквивалента на около 1-2 лв.

2. Внимавайте с целувките

Демонстрирането на интимност на публични места в Норвегия са приети единствено, ако са насочени към близък приятел или член на семейството, но дори тогава трогателните жестове са сведени до минимум. Ръкостискането като поздрав се счита за нормално, но целувките не.

3. Не карайте дори след минимално количество алкохол

Това правило може да изглежда очевидно, тъй като карането в пияно състояние се наказва във всяка страна. Норвегия обаче има стриктни закони за пияните шофьори. Само една бира може да надхвърли позволения лимит, което пък би могло да доведе не само до глоба, но и до затвор (дори при първо провинение).

4. Не сравнявайте Норвегия с останалата част от Скандинавия

Едва ли ще бъде прието добре, ако опитате да сравните Норвегия с останалата част от Скандинавия, тъй като местните са горди и подчертават, че държавата им е самостоятелна.

5. Не носете обувки в къща в Норвегия

Ако по време на престоя ви в Норвегия сте се сприятелили с някой местен и той ви е поканил на гости в дома си – задължително свалете обувките си на входа.

6. Не нарушавайте етикета

Не закъснявайте за среща. Не се хранете с ръце – много норвежци ядат дори сандвичите си с прибори. Ако сте поканени на гости, имайте предвид, че е прието да помогнете на домакините да почистят.