6 причини да избереш Източното Средиземноморие за своята почивка

  • 6 причини да избереш Източното Средиземноморие за своята почивка
    6 причини да избереш Източното Средиземноморие за своята почивка

Красиви гледки, гарантирано слънце и превъзходна храна - Източното Средиземноморие предлага всичко това и то целогодишно!

Можете да изберете Гърция, Турция или Кипър и да се насладите на природни чудеса, да видите древни руини, построени много преди новата ера и да опитате някои от най-вкусните ястия и то на добри цени. Ето и няколко причини защо тези три страни определено си струва да бъдат посетени:

1. Прекрасно време

Топлите дни, изпълнени с много слънце, са ежедневие в тези райони. Кипър е островът с над 300 слънчеви дни годишно. Гърция и Турция също не му отстъпват - при тях средните летни температури са между 30-34°C. Едни от най-студените дни в Кипър през зимата са с температура от 13°C, а в Гърция и Турция рядко температурата пада под 11°C. 

2. Прекрасната храна 

Средиземноморската кухня е нещо, което може да се хареса на всеки. В Гърция например, може да опитате прекрасното вкусово съчетание между домашно отгледани плодове и зеленчуци, примесени с морски дарове или местни продукти. Такива са прясно уловена риба с печени зеленчуци, калмари с лимон, пълнени лозови листа, мусака, гръцка салата, а за десерт подсладен йогурт с мед и плодове. В Турция едно от най-известните ястия е кебап. Независимо дали сте седнали в престижен ресторант, или ще го купите от някоя сергия на улицата, той ще бъде все така вкусен и приготвен на момента. Има и множество сухите мезета и огромното разнообразие от сладкиши, които също не са за изпускане. Кипър пък е мястото, където гръцката и турската кухня се комбинират за едни наистина изумителни ястия. 

3. Красивите плажове 

Едва ли има други страни, които да се похвалят с такъв голям брой прекрасни плажове. Някои от тях дори са обявени за уникални по рода си, както от учените, така и от хората посетили ги. Ако се замисляте за отскачане на до плажовете на Гърция, Турция или Кипър, повярвайте ни, изборът ви няма да е лесен. Гърция ще ви омагьоса съ прекрасните си плажове, Турция ще ви плени със своите кристално чисти води, а Кипър ще ви омагьоса с красивите си залези. 

4. Пазаруването 

Дори само да се разходите по местните базари и уличните пазари е завладяващо само по себе си преживяване. Ароматите, забележителностите и шумът навсякъде около вас ще оживят сетивата ви. В Турция базарите са известни със своите цветни килими, ръчно направени сувенири и подправки. Закритият пазар в Анталия, който съществува от XV в. насам, и лабиринтният базар в Кемелтели в Измир са места, които определено си заслужава да посетите. В Крит  пък пазарите наистина ще ви изумят. Ираклио е мястото, където може да закупите бижута, билки или сувенири от сергиите на улицата на достъпни цени.

5. Животът

Вечерите в Кипър, Гърция и Турция са толкова легендарни, колкото и слънчевите им дни. Ако сте любители на купоните, то Източното Средиземноморие е вашето място. 

6. Забележителностите 

От невероятни природни гледки, до спиращи дъха исторически монументи. Тези три страни имат всичко, което един турист би искал да види по време на своята почивка. Независимо дали ще посетите прекрасните плажове в Гърция, историческите музеи в Крит или ще преоткриете древния свят на римляните в Турция, сме убедени, че няма да бъдете разочаровани.