6 причини да посетиш Индия (част 1)

  • 6 причини да посетиш Индия (част 1)
    6 причини да посетиш Индия (част 1)

Индия е страна с богата история и към момента е една земя на крайности. Културата, храната и природата съжителстват с мизерия, мърсотия и висока престъпност.

Въпреки това тя си остава дестинация, която заслужава вашето внимание, защото тази държава може да впечатли и най-опитните пътешественици. Днес сме ви подготвили няколко интересни факта за Индия. Ето ги и тях: 

1. Храната

Индийците обичат богатата на подправки пикантна храна. Дори и да ги помолите да не слагат много подправки, ще получите порция, пълна с кимион, астефетида и гарам масала. Голяма част от населението на Индия се състои от вегетарианци и затова изобилието от зеленчуци и плодове е голямо. Тук ще откриете дебели, тънки, малки и големи, червени, жълти и зелени банани. Имаме добри новини и за почитателите на мангото – в Индия се провежда годишен фестивал на този плод. Чиниите също могат да ви изненадат. В Северна Индия използват купички, направени от глина и листа, защото са много по-евтини. На юг пък могат да ви поднесат ястието и направо върху бананово листо. Също така храната в индийските курорти е много по-евтина от много други по света.

2. Танците

Ако сте гледали индийски филм, то със сигурност знаете, че индийските танци са невероятни. Движенията в тях могат да символизират всичко: хора, животни, растения, емоции... Всеки жест има символично значение, но и последователността е много важна. Един от най-старите танци – Бхарата натаим, е на около 3000 години. Това е солов танц, изключително сложен за изучаване, преподаван предимно на момичета и едва в последно време и на момчета. Катхакали пък се изпълнява само от мъже. Костюмите и грима на танцьорите са много детайлни, а лицата им са скрити зад маски или са изрисувани като такива. Манипури пък е популярен танц от Северозападна Индия, в който често се разказва за любов. В Индия има около осем класически танца и десетки други народни танци. 

3. Уникална флора и фауна

Много асоциират Индия със слоновете, но те са много скъпи животни, които само най-богатите хора могат да си позволят. Затова пък камилите са по-евтини и в някои райони на Индия може да ги видите в изобилие. Кравите са смятани за свещени животни от индусите. Не е необичайно да видите крава да се разхождат по улицата, без да бъде обезпокоявана. Ако убиете крава в Индия, ще бъдете съдени сурово от местния закон – може да получите 10-годишна присъда в някои райони на Индия. Само мюсюлманите, християните и малка част от останалите индийци се хранят с телешко. Друг интересен факт е, че страната е дом на много редки животни и растения – 1/3 от флората се среща само в този район на света, така че ще имате възможност да видите някои уникални растения. 

4. Индийците също клатят глава за „да”

В България много хора клатят главата си за „да” и кимат за „не”, което напълно обърква западните туристи. Е, в Индия правят абсолютно същото нещо, така че ще се разберете без проблеми. 

5. Останките от древни цивилизации

Онези, които обичат древната история, определено трябва да посетят Индия. В Хампи ще откриете останките на древни градове, дворци, храмове и други сгради – почти цялата човешка история може да се открие на това място, защото градът е един от най-старите в света. 

6. Алтернативната медицина

Индия е родината на Аюрведа, което не е просто медицински метод за лечение, а цяла философия. Процедурите включват лечебни масла, билки, сокове, масажи и билкови лекарства. Не е нужно да имате някакво заболяване, за да си подарите един такъв масаж или да се запознаете с ползите от различните билки.