Вроцлав - забележителности за един уикенд

  • Вроцлав - забележителности за един уикенд
    Вроцлав - забележителности за един уикенд

Най-известните дестинации в Полша са Варшава и Краков, а градове като Вроцлав остават малко встрани от основните туристически пътеки.

Предвид туристическия потенциал на града, това е несправедливо, защото Вроцлав се е издигнал от руините на Втората световна война, още по-красив от преди и определено е място, което заслужава да се види.

Ето кои са шест от най-основните причини да посетите този град - забележителности във Вроцлав и интересни занимания.

1. Пазарският площад и архитектурата

 36616

Пазарният площад на Вроцлав е най-големият в страната и един от най-красивите в Европа. Площадът и Вроцлав като цяло са сериозно пострадали след края на Втората световна война, но по-късно са реконструирани напълно и архитектурата и духът им отново радват гостите на града. Вроцлав има една от най-красивите архитектури в Полша, а типичен пример за това е готическо-ренесансовото му кметство.

2. Цветовете на града

36618

Много от сградите в живописния Стар град на Вроцлав са боядисани в ярки цветове и това го прави един от най-цветните градове в света. Благодарение на цветовото си разнообразие, Вроцлав изглежда свеж дори в мрачните зимни дни.

3. Старият град

Както много европейски градове, Вроцлав има стара част, която е изпълнена с исторически паметници и красива средновековна архитектура. Разхождането из калдъръмените улички, между многобройните църкви и цветни сгради е истинско удоволствие.

4. Остров Тумски

36617

Тумски е Островът на катедралата. Вроцлав има остров, посветен на религията, който е близо до Стария град. Там можете да разгледате най-значимата християнска сграда в града – катедралата на „Свети Йоан Кръстител“.

5. Културата на Вроцлав

36619

Вроцлав е един от водещите университетски центрове на Полша, а интересен факт е, че градът е дом на едно от най-старите висши учебни заведения в Централна Европа - 300-годишният Вроцлавски университет. Отличното образование и богатият културен живот в града привличат много млади хора от цял свят, а това му придава свежест и живот.

6. Гномите на Вроцлав

36614

Ако се разхождате из Вроцлав, със сигурност ще видите поне няколко от всичките 300 гнома, разположени из града. По времето, когато Полша е била в Съветския съюз, ъндърграунд движението "Оранжева Алтернатива" започва да поставя джуджета из Вроцлав като един вид тиха съпротива срещу тоталитарния режим. Така гномите стават символ на свободата в града и днес могат да бъдат открити из улиците му. Научете повече за джуджетата във Вроцлав.