6 съвета за преход с куче

  • 6 съвета за преход с куче
    6 съвета за преход с куче

Със сигурност много от вас, пътешественици, имат кучета и обичат да пътуват с тях.

Затова решихме да ви подберем някои мерки за безопасност, когато правите преходи с четириногите си приятели. Ето ги и тях:

1. Дръжте кучето на каишка

При преходите в планината винаги има моменти, в които кучето е възможно да се изплаши от ненадейно появил се човек и да реагира с атака. Освен това, ако кучето е пуснато свободно и не отговаря на команди, то лесно може да се изплъзне от погледа ви и да се изгуби.

2. Носете достатъчно вода и храна

Всеки път, когато излизате на дълъг преход, който изисква да опаковате храна и вода, не забравяйте, че сте две гърла за хранене.Тъй като кучетата не се потят като нас, хората, и имат козина, те са изложени на по-висок риск от прегряване. Ето защо при дълъг преход се запасявайте с много течности.Ако сте планирали много дълъг преход, вечерта преди пътуването нахранете кучето повече от обикновено. То, също като вас, се нуждае от повече калории за предстоящия преход.

3. Съобразете се с възможностите на кучето

Ако забележите, че кучето изнемогва,  уважете възможностите му и не го тласкайте към изтощение. Ако забележите, че кучето често започва да ляга, задъхва се силно или му излиза пяна от устата, това са симптоми, че трябва да се охлади. Направете го незабавно и спрете за почивка

4. Облеклото

Ако имате късокосместо куче или куче, което прекарва по-голямата част от времето си на закрито, то може да има нужда високо в планината от допълнителен слой срещу мокри и студени условия.Ако обратното, топлината е проблемът, можете да му поставите за малко жилетка за куче, напоена с хладка вода.

5. Следете какво ще погълне по пътя

Гъби, растения, пръчки – списъкът с неща, които кучетата могат да погълнат в планината е дълъг. А някои от тях могат да бъдат много опасни, дори смъртоносни. Затова го дръжте изкъсо.

6. Винаги го проверявайте

Винаги проверявайте цялото тяло на кучето си за кърлежи, рани и попарвания, когато се върнете вкъщи.