6 съвета за справяне с гаденето по време на път

  • 6 съвета за справяне с гаденето по време на път
    6 съвета за справяне с гаденето по време на път

Най-вероятно и вие сте се изправяли пред неприятното чувство да ви стане лошо по време на път.

Затова ви подбрахме няколко съвета, с които да намалите шанса това да се случи.

Ето ги и тях:

1. Мястото в превозното средство. 

Избирайте място, където амплитудата на движение се усеща минимално. В самолет и кораб/лодка – в средата, във влак и автобус – в началните сектори и с лице по посока на движението, в автомобил – до шофьора.

2. Спане и навеждане на главата

Старайте се тялото ви да бъде максимално изправено. Фокусирайте погледа си върху точка на хоризонта и следвайте движението на превозното средство, тъй като гледката на бързо преминаващи обекти предизвиква замайване и гадене.

3. Избягвайте четенето

Въпреки че погледът ви е фокусиран върху неподвижен обект, тялото ви усеща движенията на превозното средство. Това ще обърка сетивата ви и може да предизвика гадене, затова ви съветваме да го избягвате.

4. Пийте вода

Избягвайте консумацията на алкохол непосредствено преди пътуване и пийте много вода по време на път.

5. Избягвайте храната

Силно ви препоръчваме да не консумирате млечни продукти преди и по време на път, тъй като могат да предизвикат гадене. Хапнете нещо леко около час преди тръгване и наблюдавайте организма си. Ако се появи прилошаване, следващия път изобщо не яжте – може да се чувствате доста по-добре.

6. Тежките миризми

Ароматът на парфюм, храна, дори мокри кърпички може да накара стомаха ви да се разбунтува. Затова ви съветваме да избягвате острите миризми по време на път.