6 съвета за умно пътуване (част 1)

  • 6 съвета за умно пътуване (част 1)
    6 съвета за умно пътуване (част 1)

Независимо дали планирате първото си пътуване, или просто искате допълнителни съвети за пътуване – подготвили сме ви списък с няколко неща, които са важни, ако искате да „пътувате умно”.

Ето ги и тях:

1. Опаковайте най-важното и ценните вещи в ръчния си багаж

Понякога багажът може да изчезне. В случай, че това ви се случи, най-интелигентното нещо, което трябва да направите, е да имате няколко дрехи, бельо, четка за зъби, паста за зъби и други важни неща в ръчния си багаж. Сложете в него и всичко друго, без което не можете.

2. Инвестирайте в качествена застраховка

Наличието на надеждна и качествена застраховка е жизненоважно при пътуване! Последното нещо, което искате, е да имате проблем и да нямате покритие или покритие, което не осигурява всичко необходимо. Например, ако отидете на активна почивка, трябва да сте сигурни, че имате застраховка за зимни спортове, а ако носите скъпо имущество със себе си, тогава трябва да видите колко ще покрие вашата застрахователна полица в случай на загуба или кражба. 

3. Предупредете банката си преди да пътувате

Преди да пътувате, важно е да уведомите банката си, че ще сте извън страната или да се уверите, че банковите ви карти са отключени за работа в чужбина. Това е особено важно, ако пътувате до развиваща се страна или страна, която е много далеч от държавата на вашата банка. За да уведомите банката си, това може да е просто съобщение чрез интернет банкиране. Бихте могли да помислите и за базирана на онлайн банки приложение като Monzo, което предоставя безплатни транзакции в чужбина, както и тегления (до определена сума).

4. Означете със звезда места и изтеглете офлайн карти

Офлайн Google Maps е едно от приложенията за пътуване, което значително улеснява живота. Просто отидете в приложението Google Maps на телефона си и след това изтеглете регион. Тогава дори без връзка с интернет ще имате карта, която да ви помогне да се придвижвате. Не можете обаче да изпълнявате подробни заявки за търсене без връзка. Затова потърсете и запазете местата, които сте си забелязали да посетите, за да могат да се появят на офлайн картата ви.

5. Сканирайте важните си документи

Загубата на паспорта може да бъде едно от най-стресиращите неща, които могат да се случат по време на пътуване. Ще загубите ценно време, евентуално ще пропуснете полети и може да се наложи да похарчите доста пари за експресна процедура по вадене на паспорт в посолството ви. Все още ще имате проблеми и неудобства, ако загубите паспорта си, но като разполагате с дигитално копие онлайн, като например в имейла си или в Google Drive, би трябвало да е по-лесно в посолството да получите всичко, от което имате нужда. Също така си струва да получите застраховка за пътуване, която включва загубена паспортна защита. Освен че имате копия на паспорта си, уверете се, че разполагате и с дигитални копия на вашите застрахователни документи, важни телефонни номера и всичко друго, което може да ви е необходимо при спешни случаи, когато пътувате.

6. Регистрирайте се в мейл листата на любимите си туристически услуги

 

Регистрирането в мейл листата на авиокомпании, автобусни компании и други свързани услуги е добър начин да чуете първи за последните актуални оферти за пътуване. Понякога, като направите това, ще получите невероятни сделки и ще можете да пътувате повече на ниски цени.