6 съвета за умно пътуване (част 3)

  • 6 съвета за умно пътуване (част 3)
    6 съвета за умно пътуване (част 3)

Независимо дали планирате първото си пътуване, или просто искате допълнителни съвети за пътуване – подготвили сме ви списък с няколко неща, които са важни, ако искате да „пътувате умно”. 

Ето ги и тях:

1. Не забравяйте да носите бутилка вода

Може да бъде лесно да се дехидратирате, когато пътувате, тъй като можете да се разхождате дълго време и просто да забравите да пиете вода. Умният начин да се избегне това е да вземете бутилка със себе си и да я напълните с питейна вода или дори да вземете със себе си бутилка с антибактериален филтър.

2. Вземете дезинфектант и/или мокри кърпички

Някои дестинации не са от най-хигиеничните. Наличието на дезинфектант за ръце или мокри кърпички е интелигентен начин да гарантирате, че можете да почистите ръцете си, преди да ядете. Те са доста евтини и могат да бъдат закупени от повечето хранителни магазини или дрогерии.

3. Опитайте местна кухня (и храна, и напитки)

Когато пътувате, ако е възможно, опитайте възможно най-много от местните храна и напитки. Това може да направи пътуването ви много приятно, цветно и разнообразно, като по този начин ще опознаете повече и местната култура. Можете също така да откриете ястие, което ви става любимо и дори да можете да го приготвите у дома при завръщането си.

4. Проучете забележителностите и ресторантите предварително

Не всеки обича да проучва предварително, но ако пътуването ви е кратко, като например градска почивка или едноседмично пътуване, може да спестите много време, като правите предварително проучване преди пътуването си. Най-добрият начин да намерите неща, които трябва да направите, е да търсите в блогове, официални уебсайтове за туризъм или да използвате пътеводители. За предложения за ресторанти може да използвате Тripadvisоr, където можете да прочетете отзиви от клиенти, вече посетили местата.

5. Вземете комплект за първа помощ

Комплектът за първа помощ винаги е удобен и не трябва да съдържа само превръзки и лепенки. Вместо това го напълнете с други полезни и базови лекарства, като парацетамол, таблетки за диария и запек, витамини и т. н. 

6. Споделете маршрута си с приятели и семейство и спазвайте правилата на мястото

Когато пътувате, уведомете вашите приятели и семейство къде са. Ако имате сложен маршрут и пътувате до множество дестинации, използвайте Google Docs, за да запишете маршрута си и след това споделете файла с най-близките си приятели и семейство. Можете алтернативно да им изпращате редовни актуализации по имейл и да препращате резервациите си.

На някои места сниматето е забранено. Не е така на много места, но най-добре спазвайте правилата на местата, където отивате, тъй като едва ли искате да проявявате неуважение към местните жители или потенциално да бъдете арестувани за сериозни проблеми