7 държави стартират COVID-19 пропуските на ЕС по-рано, за да подпомогнат пътуването

  • 7 държави стартират COVID-19 пропуските на ЕС по-рано, за да подпомогнат пътуването
    7 държави стартират COVID-19 пропуските на ЕС по-рано, за да подпомогнат пътуването

Летните пътувания са в ход в Европа, тъй като седем държави вече са започнали да издават предсрочно цифровите сертификати COVID-19 на Европейския съюз (ЕС).

В момента системата се тества за граждани и посетители в България, Хърватия, Чехия, Дания, Германия, Гърция и Полша преди официалното и стартиране на 1-ви юли. Сертификатът е безплатен и проследява гражданите, като се посочва дали притежателят е ваксиниран или има отрицателен тест за вируса или се е възстановил от инфекция. Всяка болница, изпитателен център или здравен орган имат свой собствен цифров подпис и всички тези подписи се съхраняват в защитена база данни във всяка държава и се проверяват в целия блок в техническа система или „портал, пуснати в действие тази седмица.

Цифровият сертификат се съхранява на мобилно устройство, а гражданите могат да поискат и версия на хартиен носител. И двамата ще имат QR код, който съдържа важна информация, както и цифров печат, за да се гарантира, че сертификатът е автентичен. След като притежават сертификата, всеки гражданин на ЕС или гражданин на трета държава, законно пребиваващи или пребиваващи в ЕС, следва да бъдат освободени от ограниченията за свободно движение, включително карантина и допълнителни тестове, освен ако не са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве.

Държавите от ЕС ще приемат сертификати за ваксинация за ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, включително ваксините Moderna, Pfizer, BioNTech и Johnson & Johnson. Държавите-членки обаче могат да решат да приемат за спешна употреба пътници, получили друга ваксина, като тези, изброени от Световната здравна организация (СЗО). Неваксинираните деца може да се наложи да представят отрицателен резултат от PCR, за да пътуват до определени страни.

Страните от ЕС разполагат с до шест седмици, за да въведат цифровия сертификат след влизането в сила на регламента от 1-ви юли.

С въвеждането на цифровия сертификат COVID-19 ЕС работи и по отварянето на блока за ваксинирани граждани от трети страни, включително САЩ, за несъществени пътувания това лято. Той също така ще позволи на гражданите от нискорискови държави да влязат и ще публикува списък на тези приети държави през следващите дни.

В момента в безопасния списък има само осем държави, включително Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея. В крайна сметка държавите-членки имат последната дума за своя граничен контрол и ще решат дали ще приемат доказателство за ваксинация, за да отменят ограниченията за пътуване за граждани на трети държави, въпреки че някои страни като Франция вече работят по въвеждането на специален пропуск за пътниците в САЩ.

Междувременно Великобритания пусна свой собствен цифров сертификат. Тъй като вече не е част от ЕС, Великобритания не е включена в плановете за европейския цифров здравен сертификат. Неговото приложение на Националната здравна служба, първоначално създадено да резервира медицински срещи и да поръчва повторни предписания, е разширено, за да покаже състоянието на тестване и ваксинация на притежателя.