7 факта за Малта, които не знаеш (част 1)

  • 7 факта за Малта, които не знаеш (част 1)
    7 факта за Малта, които не знаеш (част 1)

Малта е едно малко парче земя, което крие в себе си интригуващи места, като затвори от средните векове и Пещерата на Калипсо.

Тесните, покрити със заоблени камъни, улици на градовете ѝ пък са осеяни с ренесансови катедрали и bарокови дворци, а провинциалната ѝ част е белязана с едни от най-старитe сгради.

Ето и няколко любопитни факта за това местенце:

1. В Малта има два официални езика. Малтийският, който е пъстра комбинация от арабски и италиански, както и английският. Двата езика са широко разпространени и се преподават и в училищата.

2. Населението на Малта е малко над 425 000 души. Характерно за местните е, че са приветливи, приятелски настроени и изключително гостоприемни.

3. Столицата на Малта е Валета – приказен град, разположен на ръба на полуостров, който навлиза в Средиземно море. Можете да познаете една от най-живописните столици в света по сенчестите, криволичещи улици, внушителните бастиони и невероятните гледки.

4. Ако престоят ви в Малта продължи една година, ще можете да посещавате по една различна черква всеки ден. Да, правилно разбрахте, черквите около Малта и остров Гозо са над 365.

5. Климатът в Малта е изключителен и местните се радват на над 3000 часа греещо слънце всяка година, което прави дестинацията идеална за почивка през всеки сезон.

6. Малта е една от малкото страни в света, в които движението е обратно, точно както във Великобритания. Ако не сте достатъчно смели да управлявате автомобил в района, можете да се възползвате от велосипед под наем, автобус или лодка.

7. Ако не опитате местните пастици (приличат на малко калцоне), сякаш не сте постили Малта.