7 коледни традиции от цял свят (част 2)

  • 7 коледни традиции от цял свят (част 2)
    7 коледни традиции от цял свят (част 2)

Традициите на Бъдни вечер и Коледа се различни и интересни за различните места по света

Вижте някои от най-любопитните:

1. Празник за несемейни в Япония

И Япония е повлияна от западните традиции за Коледа. Там обаче това не се счита за класически семеен празник – хората се събират с приятели, а подаръците идват чак на 26-и декември и пак са донесени от Дядо Коледа.

2. Пощенски картички в Холандия

Напук на съвременните тенденции, холандците държат на класическата коледна поща. За празника те изпращат много писма и най-вече поздравителни коледни картички по пощата. Подаръците обаче се раздават още на 6-и декември.

3. Криене на метли в Норвегия

Норвежците изпълняват един необичаен ритуал на Коледа - крият всички метли и бърсалки за под, за да не могат вещиците да ги откраднат и да отлетят с тях през празничната нощ. Норвежките деца получават подаръците си на 24-и декември, като там те са донесени от коледния гном.

4. Коледни кози във Финландия

Финландският Дядо Коледа е приел образа на коза, която идва с подаръците за децата на 24-и декември.

5. Минималистична украса в Русия

Докато в много страни пищната украса е неотменима част от празника, руснаците почти не украсяват домовете си. Обикновено празничната украса се изчерпва само с една елха. Подаръците пък биват донесени от Дядо Мраз чак в новогодишната нощ – на 31-ви декември.

6. „Паяжини на елхата в Украйна

В Украйна, по стар обичай, местните окичват елхите си с украшения, наподобяващи паяжина, защото вярват, че това ще им донесе щастие. Подаръците пък се раздават от Дядо Мраз, но чак на 6-и януари.

7. Стара вещица в Италия

В Италия подаръците за празника не се носят от Дядо Коледа, а от стара вещица. Тя лети от къща на къща, яхнала метлата си, и носи даровете си за децата на 6-и януари.