7 любопитни факта за Естония (част 1)

  • 7 любопитни факта за Естония (част 1)
    7 любопитни факта за Естония (част 1)

Естония е най-малката държава на балтийското крайбрежие, но въпреки това тя заема огромно място в сърцата на туристите. Те я обичат заради очарованието на старите улици, сладостта на марципана, девствената природа и уюта на съвременните минерални извори.

Вижте тези интересни факти за Естония:

1. Естонците могат лесно да произнасят буквата “ö”

Буквата “ö” или „o” с умлуат е едно от многото камъчета по пътя на тези, които учат естонски. Естонците имат редица думи, в които можете да намерите двойно “ö”. Например думата öö означава „нощ”. Или ето още една: öötöö – „работа през нощта”.

2. Страната е популярна снимачна площадка

Още в миналото Естония, и особено улиците на Талин, са били декор за много филми. Тук са заснети кадри от филмите „Приключенията на Шерлок Холмс и доктор Уотсън: Баскервилското куче“, „Хамлет“ и „Крал Лир“, „The New Adventures of the Elusive Avengers“, а култовият филм на Тарковски „Сталкер“ е задният двор на централната поща в Талин. През пък лятото на 2020 г. холивудският режисьор Кристофър Нолан избра Талин за снимките на „Тенет”. В този научно-фантастичен екшън филм вече са заснети редица места –  Горхал, пристанището, художествената галерия Куму. Една от главните пътни артерии на столицата, Пярну, беше блокирана заради прочутото преследване с изкривяване на времето.

3. Масово се носят вълнени клинове

Ние сме свикнали да мислим за вълнените клинове за безформени, бодливи, грозни, наложени ни от грижовни баби. В Естония обаче клинове се носят с удоволствие и от възрастните.

4. На всеки 5 години в Естония се провеждат фестивал на песента и танцов фестивал

Само тези, които никога не са виждали тези събития, могат да попитат защо тези празници се провеждат само веднъж на 5 години. Те са поразителни във величието си, за тяхната организация е създадено отделно подразделение към естонското министерство на културата, а ЮНЕСКО ги включва в списъка с шедьоври на устното и нематериалното културно наследство. Естонците обичат своята култура, много от тях са членове на различни хорове, оркестри, танцови групи, изпълняващи национални мелодии и танци, те шият традиционни костюми – всеки окръг има свой, специален модел. Представители на този тип самодейност са задължителни участници в празниците.

5. През зимата учениците ходят на „ски ваканции”

От 2017 г. естонските ученици имат още една ваканция – „ски”. Министерството на образованието реши, че 3-тото тримесечие е твърде дълго, учениците са много уморени, а ваканцията в края на февруари – началото на март ще им позволят „да почувстват пролетна радост, а не скука“.

6. Блатата са национална гордост

Блатата заемат почти 1/4 от цялата територия на страната, но естонците са горди от това. Soomaa – „Земята на блатата“ – туристически център и вторият по големина национален парк в Естония – е създаден за защита на флората и фауната на торфените блата. Там на туристите се предлагат различни маршрути, за да се насладят на красотата на природата. Извиващите се пътеки, изработени от дървени дъски, водят до най-отдалечените кътчета, където между другото – и това е друга характеристика на Естония – има Wi-Fi.

7. Лакомствата с извара

Естония разполага с богата селекция от отлични млечни продукти, но дори на фона на това изобилие броят на различните лакомства с извара е впечатляващ. С горски плодове, мармалад, ядки, кокос, карамел и лимонова глазура. Kohuke – както тук се нарича изварата – е един от най-достъпните и любими деликатеси. Дори героят на прочутата тетралогия на Ено Рауд носи в хладилника на колата си сирене, а не сладолед.