7 любопитни факта за Естония (част 2)

  • 7 любопитни факта за Естония (част 2)
    7 любопитни факта за Естония (част 2)

Естония е най-малката държава на балтийското крайбрежие, но въпреки това тя заема огромно място в сърцата на туристите. Те я обичат заради очарованието на старите улици, сладостта на марципана, девствената природа и уюта на съвременните минерални извори.

Вижте тези интересни факти за Естония:

1. Повечето документи съществуват само в електронна форма

Наличието на лична карта – документ, който не само потвърждава самоличността ви, но също така ви позволява да бъдете идентифицирани с личния си код в електронна среда. Това дава възможност на естонците да гласуват, без да напускат домовете си, да плащат данъци и да извършват сделки с имоти. 

2. Местните анимации се смятат за странни от мнозина

Анимациите, заснети в студиото на Талинфилм, озадачават не едно поколение деца. “Tyll the Giant”, “Klabush” и “Klabush in Space” са анимационни филми, заснети в сюрреалистичен жанр. Но това, което озадачава масовата публика, понякога се приема с овации от филмовите критици. Така една от съвременните творби на естонските аниматори – карикатурата „Divers in the Rain“ – е спечелила близо 20 награди на различни международни фестивали за анимация.

3. В Естония има спорт, който включва люлки

Естонците толкова обичат да се люлеят на люлки, че са измислили специален спорт – кикинг, в който победител е този, който успее да полети до най-голямата височина. Тъй като новите рекорди стават все по-опасни, в края на миналия век Адо Коск патентова специална люлка, която позволява да се направите пълен оборот без падане.

4. Местните не обичат да ги наричат балтийци

Балтийските държави са територия в Северна Европа, но на нея живеят съвсем различни народи и всеки има свой език, своя култура, своя идентичност. Ето защо не трябва да казвате на естонеца, че е балтийец. За тях е обидно, защото по този начин ще покажете, че за вас няма разлика между литовци, латвийци и естонци – всички са балтийци.

5. Рефлекторът е задължителен аксесоар

Как да различим естонец от новодошъл? По тази подробност – нито един естонец не напуска дома си без рефлектор. От 2011 г. носенето им става задължително и при липсата на такъв може да ви бъде наложена глоба до 40 евро. Но те носят този аксесоар от дълго време, и то не от страх. Той се счита за модерен – продават се стотици рефлектори за всеки вкус – фабрично изработени и ръчно изработени, под формата на забавни животни и прости панделки.

6. Страната има шест столици

Всички знаят, че Талин е официалната столица на Естония. Но тази малка държава има и други столици. Тарту е наречена интелектуалната столица, защото тук се намира един от най-старите университети в света, най-големият и най-престижният в Естония. Освен това според традицията титлата на сезонна столица се дава на Пярну през лятото, Отепя през зимата, Тюри през пролетта и Нарва през есента.

7. Коледните елхи на площата са благодарете на естонците

Според легендата първото коледно дърво в средата на площад е поставено в Талин през 1441 г. от Ливонския търговски съюз – „Братството на Черноглавите”. По този повод търговците уредили весел празник, завършил с изгарянето на дървото. Оттогава красивата елха насред площада на кметството е един от символите на зимния град.