7 места в Сицилия, които да посетите

  • 7 места в Сицилия, които да посетите
    7 места в Сицилия, които да посетите

Остров Сицилия неслучайно е смятан за “сърцето” на Италия – освен че е  най-големият регион в страната, той предлага различни възможности за туризъм.

Тук може да се насладите на слънчевото време на някой от многото плажове, да опитате рибен специалитет или да се запознаете с историческите забележителности в района. И като споменахме исторически забележителности, трябва да отбележим, че те са много и наистина впечатляващи.

Ето и кои са местата, които задължително трябва да видите, в случай, че решите да посетите тази част на Италия:

1. Вулканът Етна

Това е най-големият действащ вулкан в Европа, като се счита, че възрастта му е около 300 хил. години. Етна се извисява над острова на над 3 300 м. височина и макар изригванията му да са атрактивно явление, те често будят притеснение у местните жители. Поради тази причина вулканът е под 24-часово наблюдение. В случай, че обичате приключенията, бихте могли да предприемете екскурзия до самия му кратер.

7 места в Сицилия, които да посетите

2. Сиракуза

В наши дни този град се е превърнал в истински музей на открито – тук човек може да се запознае с културни забележителности от различни епохи. Основан от гръцки колонизатори през VІІІ век пр. Хр. (дошли от Коринт), той е най-интересен със старата си част, сърцето на която е остров Ортигия. Това място е съхранило много интересни забележителности, като останки от храма на Аполон, площадът на Архимед с фонтан, църквата “Санта Лучия” и др.

7 места в Сицилия, които да посетите

3. Монреале

Този град е известен най-вече със забележителната си Катедрала. Намиращ се само на 10 км от Палермо, той е бил създаден от крал Вилхелм ІІ, за да служи като дом-гробница на Вилхелм І. Въпросната катедрала е построена през XII век и е, може би, най-красивата в страната, като интерес представляват старинните мозайки, изобразяващи сцени от Стария и Новия завет.

7 места в Сицилия, които да посетите

4. Ното

Може би не сте чували за град Ното, който представлява грандиозен архитектурен музей – на територията му са разположени 15 дворци, 19 манастира и 23 църкви. Безспорно най-величествени са катедралата “Сан Николо” и църквата “Свети Франциск”, изградени в стила на късния барок.

7 места в Сицилия, които да посетите

5. Агридженто

Този град е създаден от гърците през V век пр. Хр. и е бил под римска власт до 210 г. пр. Хр. Излизайки от града, в южна посока, ще достигнете до Долината на храмовете. Там са разположени множество древни гръцки храмове, като характерното за тях е, че са обърнати с лице на Изток (за да може всички статуи в тях да се осветяват при изгрев). Най-известни са храмовете на Херакъл (той е най-старият храм тук, датиран от V в. пр. Хр.), Конкордия, Херкулес, Деметра и Юпитер.

7 места в Сицилия, които да посетите

6. Пиаца Армерина

Това антично градче е известно с красивата си катедрала “Сантисима Асунта” (изградена в стил барок), разположена в центъра му. Само на няколко километра от Пиаца Армерина се намира средновековна римска вила, която е уникална забележителност за района. Наречена Вила Дел Казале, тя е включена в списъка на световните паметници на ЮНЕСКО. Освен това, през 1929 г., археолози са открили тук римски мозайки от ІІІ век, които са много добре запазени и до днес.

7 места в Сицилия, които да посетите

7. Ериче

Този средновековен град е разположен върху висок хълм, от който се открива гледка към Трапани – двата града са свързани с кабинков лифт. Най-голямата забележителност тук е замъкът на Венера, който внася доза романтика в, и без друго, невероятната атмосферата на Ериче. Градът е почти незасегнат от съвременната цивилизация, като в него могат да бъдат видени и останки от древни финикийски стени, а също и замъкът на сарацините.

7 места в Сицилия, които да посетите

В случай, че разполагате с достатъчно време, може да посетите още: Липарските острови (те са в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО); град Таормина (където също има останки от гръцко-римско време).