7 нови тенденции в пътешествията за 2019 г.

  • 7 нови тенденции в пътешествията за 2019 г.
    7 нови тенденции в пътешествията за 2019 г.

Всяка година носи нови тенденции в пътешествията и докато навлизаме в последните месеци на 2018 г., мислите ни се обръщат към това, какви ще бъдат пътуванията през 2019 година.

Седемте нови тенденции, които ще ви покажем, са въз основа на проучване на сайта Booking.com. То включва 21 500 пътешественици от 29 държави.

Нека да видим какво ще диктува пътешествията през 2019 година!

1. Не на пластмасата

По-голямата част от пътуващите по света (цели 86%) споделят, че биха искали да прекарат известно време в дейности, които компенсират влиянието им върху околната среда. 37% желаят да изчистят пластмасата и отпадъците от плаж или друга туристическа атракция. Пътешествениците ще търсят все повече начини за опазване на местата, които посещават. Като за начало повечето ще избягват използването на пластмасови бутилки и найлонови торбички.

2. Съзнателно пътуване

2019 г. ще бъде белязана от т. нар. "съзнателни пътувания". Пътешествениците ще се интересуват не само от забележителностите в дадена страна, но ще започнат да задават социални, политически и екологични въпроси. Техните отговори ще определят коя да е следващата им дестинация. Пътуващите ще искат да знаят дали ще могат да се движат безопасно, независимо от техния пол,
етническа принадлежност или сексуална ориентация. Един от най-важните елементи при избор на места за  пътешествия ще е приятелската атмосфера, която гарантира сигурност и спокойствие.

7 нови тенденции в пътешествията за 2019 г.

3. Преживяванията са най-важни

Почти две трети от пътуващите (60%) оценяват преживяванията, по време на пътешествие, като много по-важно от материалните придобивки. През 2019 г. тази тенденция ще се засили. Вече не е толкова важно колко звезди ще бъда хотелът, защото пътешествениците все по-често отсядат в семейни хотелчета или в дома на някой местен. Така имат възможност да се докоснат до истинския живот.
Цели 42% от пътуващите планират да посетят дестинация, която ги кара да изживеят приятни емоции, да се върнат в детството си и да се освободят от стреса.

4. Гъвкави уикенд пътешествия

Повече от половината анкетирани заявяват, че планират повече уикенд пътешествия през 2019 г. Те стават все по-гъвкави, за все по-кратки срокове, но за сметка на това се усложнява и маршрутът за пътуване. Вече отминава времето на пътешествията от дома до хотела. Хората искат да посетят и видят колкото се може повече неща за 2-3 дни, вместо да се излежават в хотелската си стая. Микро-пътуванията ще станат по-разнообразни и гъвкави, а пътешествениците ще търсят все по-нови и интересни места за настаняване, различни от стандартните хотели.

5. Лесни и бързи технологични пътешествия

През 2019 г. "лекотата" ще бъде златният стандарт, с който ще се оценяват иновациите в областта на технологичните пътувания. Печелившите иновации ще бъдат тези, които могат безпроблемно да предлагат  практическо решение за пътниците чрез технологиите. Все по-често ще се използва безжичен достъп до стаята чрез телефон, персонализирани съвети за пътуване или роботизиран консиерж, който може да комуникира с гостите на майчиния им език.  Един хотел в Бостън вече има такъв робот като член на персонала. Пътуващите все по-често ще използват услугата за проследяване на багаж в реално време чрез мобилно приложение. Резервациите ще се извършват основно онлайн и цялото пътешествие ще се ръководи чрез мобилните устройства.

7 нови тенденции в пътешествията за 2019 г.

6. Пътуването като възможност за самоусъвършенстване

Очаква се нарастване на желанието на хората да научат нещо ново по време на пътешествието, както и увеличаване на доброволческите дейности. Пътешествениците ще искат да придобиват нови умения, да трупат опит, да учат някой местен занаят, да упражняват чужд език, да общуват все повече и повече с местните. Пътешествията ще се превърнат в чудесен начин за трупане на стаж или дори за намиране на нова работа.

7. Откриване на непознати територии

През 2019 г. осезателно ще нараства интересът към космическия туризъм. 40% от анкетираните споделят, че биха се включили в такова пътешествие. Докато то стане реалност, този смел манталитет ще се пренасочи към откриване и изследване на непознати територии, тук на Земята. Ще зачестят пътуванията до дестинации, далеч от цивилизацията и подводните пътешествия.

 ***