7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа

  • 7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
    7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа

Все още има места в цяла Европа, където градовете и тълпите се чувстват като един много далечен свят.

От древните пътеки на Гърция - Загори, до върховете на Корсика, нека разгледаме някои от акцентите на континента.

1. Загори, Гърция

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: wikimedia

Ако единственият ви опит с Гърция са островите, Загори може да бъде нещо шокиращо за вас. Вместо ярки бялосини къщи и средиземноморски плажове, очаквайте да откриете селски сгради, издълбани в околните скалисти пейзажи и огромни планини със стръмни скали, които се разкъсват чак до албанската граница, далеч на хоризонта.

Макар че нито едно посещение на Загори не би било пълно без потапяне в смразяващата, но кристално чиста река Войдоматис или разходка по някои от древните пътеки, които пресичат терена. Атракцията, която привлича туристите от цял ​​свят, е драматичното дефиле на Викос, т.е. най-дълбокото дефиле в света.

„Vikos“ се превежда от славянската дума за „ехо“ и със сигурност начинът, по който дефилето ще отразява звуци около стените, трябва да се чуе, за да се повярва.

2. Беловежка гора, Полша / Беларус

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: pixabay

Най-големият остатък от някогашната огромна европейска първобитна гора, Беловешката гора е почит от 1502 квадратни км към един отдавна изгубен свят. Заобикаляща границата е убежище на диви поляни, дълбоки речни долини и 500-годишни древни дъбове. Въпреки многото живи дървета, разходката до падналия Джагаелов дъб, 400-годишен гигант, който се срутва през 1974 г., е един от най-популярните походи.

Това е безценно местообитание за някои от големите месоядни диви животни, които са унищожени в голяма част от останалата част на Европа, включително видри, рис, вълци и дори около 900 европейски бизона. Вижте животните в Парк Палас, който е един от най-старите природни резервати в Европа.

Като алтернатива, посетете Европейския резерват за бизони и наблюдавайте различните развъдни програми, които помагат за опазването на бизони и други застрашени животни.

3. Eisriesenwelt, Австрия

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: wikimedia

Посещение на Eisriesenwelt ви позволява да вървите по стъпките на Антон фон Поселт-Кзорич, който за първи път открива входа на пещерата през 1874 г., и Александър фон Морк, който вдъхновен от него, предприема първите проучвания на пещерната мрежа през 1912г.

Това, което Морк и неговите съвременници откриват, се превръща в най-голямата ледена пещера в света, с над 915 метра ледени тунели.

Акцентите на разходката из обширната мрежа от ледени пещери включват огромни естествени ледени колони, стигащи от пода до тавана, невероятни замръзнали водопади и огромния висок 100 метра Eispalast (леден дворец), съдържащ стени с лед с дебелина до 7 метра.

4. Донана, Испания

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: pixabay

Прибрани в най-югозападния ъгъл на Иберийския полуостров, тези забележителни влажни зони в устието на река Гуадалквивир представляват разнообразна смесица от обширни блатисти лагуни и гори и представляват най-големия природен резерват в цяла Испания.

Въпреки заплахите от горски пожари на Гуадалквивир, той издържа изпитанието на времето и сега е дом на различни емблематични животни, от елени и глигани до уязвимия испански орел и застрашения иберийски рис. Най-важното е, че това е абсолютно жизненоважно безопасно убежище за огромно разнообразие от птичи животни, включително над половин милион водоплаващи птици, които прекарват зимата тук.

Изживейте най-доброто от естествената среда, като разгледате мрежата от пешеходни и велосипедни пътеки, за да разгледате огромните дюнови системи на Маталасканас и Асперило.

5. Loughareema, Северна Ирландия

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: wikimedia

„Изчерпана е водата“ е преводът на гелски език на това езеро, което обобщава уникалната и причудлива характеристика на тази местна особеност. Неофициално известен като прословутото "Изчезващо езеро" в Северна Ирландия, басейнът може да премине от почти изцяло празен до дълбочина до 6 метра само за 12 до 18 часа. Освен това, изцяло пълно езеро може напълно да изчезне само за няколко дни.

И до днес къде точно отива и как става остава загадка. Може да се окаже, че целият този грапав пейзаж на крайбрежието на Коусуей и Гленс е изпълнен с подземни пукнатини, които позволяват водата да изчезне под земята и след това мистериозно да се появи отново в някакво далечно място.

Близките крайбрежни пътеки и драматични места с невероятна красота включват прочутия гигантски каузуей и морски птици, доминиран от остров Ратлин, така че не забравяйте да проучите околността.

6. Делта на Дунав, Румъния

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: pixabay

След като се ориентира по пътя си през 10 държави и четири столици, Дунав стига до Черно море, а девственото убежище на дивата природа, което създава, е чудесно за проучване. Като цяло този пейзаж от 5698 квадратни км обхваща най-голямото непрекъснато блато в Европа.

Опитайте с круиз по река Дунав или наемане на каяк от източния румънски град Тулча и се насладете на богатия птичи живот (над 300 вида), гъста растителност и от време на време друга дива природа, която се впуска в тази гъста мрежа от водни пътища, гори и малки острови.

Точките за биологично разнообразие, като горите Летеа и Караорман, са строго защитени и следователно достъпни само с квалифициран водач.

7. Корсика, Франция

7 от най-дивите, неподправени места за проучване в Европа
Снимка: pixabay

Наричат ​​GR20 най-трудната пешеходна пътека в Европа. Дълъг над 177 км, той пресича френския остров Корсика от север на юг (или обратно), поемайки по сурови скалисти терени и гъста растителност.

Вътрешният пейзаж на този средиземноморски остров, съдържащ се предимно в обширния Parc Naturel Regional de Corse, е грапав и неприветлив, дом на див муфлон (диви овце), благороден елен и изключително разнообразен масив от птици.

GR20 има основен подслон и места за закупуване на храна и вода през пиковите летни месеци, но извън този прозорец туристите трябва да носят всички запаси със себе си. През зимата пътеката е покрита със сняг на големи участъци, така че се препоръчва само за опитни алпинисти.

Ако обичате предизвикателството, не забравяйте да посетите грандиозните ледникови езера на Нино, Мело и Капителио и да направите кратка екскурзия до Монте Синто, най-високата планина на Корсика.