7 пещери, които ще ви омагьосат

  • 7 пещери, които ще ви омагьосат
    7 пещери, които ще ви омагьосат

Подземните светове винаги са очаровали със своята потайност.

Те са пълни с форми, цветове, растения и животни, които не се срещат на повърхността. Образували са се в продължение на хиляди години и носят усещането за други светове. 

Вижте 7 от най-впечатляващите пещери в света, които ще ви омагьосат. 

1. Светещите пещери Уайтомо, Нова Зеландия

За да стигнете до тези пещери, ще трябва да минете през истинска джунгла. Магията им се крие в мъничките създания, които живеят в тях. Това са новозеландските светещи червеи. Те всъщност не са червеи, а насекоми. Започва живота си като мъничка ларва с вече включена светлинка на опашката. След това си строят нещо като хамак от слуз и коприна, отделяна от различни жлези в устата им и се закрепват за тавана на пещерата. Хамакът представлява тунел, в който могат да се движат.

7 пещери, които ще ви омагьосат

2. Ледникът Менденхо, Аляска

Подземното царство е с дължина около 20 км. и се намира между леденото поле на Джуно и езерото Менденхол. В него водата тече по скалите под сините тавани във вътрешността на частично кух ледник. Този красив природен феномен е резултат от глобалното затопляне, заради което ледниците се топят.

7 пещери, които ще ви омагьосатСнимка: Joseph/Flickr

3.  Ледената пещера Айсризенвелт, Австрия

Със своите 42 км дължина, пещерата се нарежда на пъро мято в света. Разположена е в селището Верфен, на около 40 км южно от Залцбург, Австрия. Насякъде падат ледени висулки, въздухът е смразяващ и сякаш и времето не помръдва от студ, както всичко останало в пещерата.  

7 пещери, които ще ви омагьосат

4. Мраморната катедрала, Чили

Тези мраморни пещери са издълбани от водата на езерото Дженерал Карера и постоянно променят цветове си. Красивите скални образувания се отразяват в тюркоазените води на езерото. За да стигнете до тях, трябва да се приготвите за дълго пътуване. То започва от чилийската столица Сантяго. Пътува се около 1600 км по магистралите на страната до град Койайке и след това се поема по 400 км неравен черен път до езерото. Накрая ще трябва да плавате с лодка, за да се потопите в този невероятен подземен свят.

7 пещери, които ще ви омагьосатСнимка: Javier Vieras/Flickr

5. Пещера Фингал, Шотландия

Известна е като „Пеещата пещера”, заради хармоничните звуци, които вълните издават, когато се разбиват в нея. Музиката е толкова вълшебна, че посетителите й я обиспват като песен на църковен хор. Приказната пещера се намира на малкия шотландски остров Стафа. До нея може да се стигне само по земя, а до самият остров се предлагат еднодневни екскурзии с лодка. От тях можете да разгледате пещерата само отвън.

7 пещери, които ще ви омагьосатСнимка: dun_deagh/Flickr

6.  Пещери Шкоцян, Словения

Това е система от пещери, чиято обща дължина е около 6 км. Удивителна е разликата между най-високия вход на мястото и най-ниската част на пещерата – сифона. Пещерите представляват един голям каньон, скрит дълбоко под земята. Тази забележителна формация се счита за природен феномен от световно значение, което я поставя редом с Големия каньон, Големия бариерен риф или Галапагоските острови. 

7 пещери, които ще ви омагьосатСнимка: TravelingOtter/Flickr

7. Ханг Сон Дунг, Виетнам

Това е най-голямата пещера в света. Открита е сред джунглите на Виетнам. Тя е много трудна за откриване и човек трябва да бъде в непосредствена близост до нея, за да я види. От входа й се носят страховити звуци и вятър, които издават наличието на голяма подземна река. Товa карало местните да се страхуват и да я избягват.

7 пещери, които ще ви омагьосатСнимка: vtoanstar/Flickr