7 причини да посетите Брашов

  • 7 причини да посетите Брашов
    7 причини да посетите Брашов
  • 7 причини да посетите Брашов
    7 причини да посетите Брашов
  • 7 причини да посетите Брашов
    7 причини да посетите Брашов
  • 7 причини да посетите Брашов
    7 причини да посетите Брашов
  • 7 причини да посетите Брашов
    7 причини да посетите Брашов
  • 7 причини да посетите Брашов
    7 причини да посетите Брашов

Там, където се пресичат Източните и Южните Карпати на картата, се кипри Брашов. Град в Румъния, който под скромния си вид крие тайник, пълен с любопитни места и мистични истории.

1. Замъкът Бран

Известен с мрачното си минало на вампирско леговище, днес замъкът Бран отдавна е останал без своя обитател и господар – граф Влад Дракула, но затова пък все още притежава дарбата да смразява кръвта с особената си атмосфера. Крепостта се намира на 30 минути с автобус от Брашов, а входът за замъка е 20 леи за възрастни и 10 леи за ученици. Отвътре не прилича на типичен румънски замък, а по-скоро на лабиринт с безброй изкачващи се и слизащи стълби. Чудим се дали авторката на „Здрач“ не се е отбила там преди да напише поредицата книги?

2. Черната църква

Известна още като църквата на Дева Мария, тя е най-голямата готическа сграда в страната. Името си дължи на пожар от края на 17-и век, който буквално срива града със земята и белязва църквата, като я оставя с черни стени. Цели 100 години реставрация са нужни, за да придобие сградата днешния си вид. В нея освен ефирни цветни стъклописи, можете да откриете и най-голямата камбана в Румъния с тегло около 7 тона. Ако сте почитатели на респектиращия звук на органа – вътре ще откриете истинско съкровище: орган с 4000 тръби, чиито звуци можете да чуете три пъти седмично по време на летния сезон.

3. Най-тясната уличка в Европа

Противно на очакванията ви, тя съвсем не се намира в Италия. Широка е едва 1,3 м и се нарича „Въжето“ (Strada Sforii). Преди да се прочуе с миниатюрните си размери, тя е изпълнявала чисто практическа функция: свързвала е две улици в Брашов и е служела за коридор на пожарникарите. Да я откриете в града е като да търсите игла в купа сено, затова не забравяйте фотоапарата – излезете ли веднъж от нея нищо не ви гарантира, че ще я откриете отново!

4. Сърцето на Стария град

Барокови орнаменти и цветна архитектура се сплитат в едно на площад Сфатулуи. Построен през 13-и век, площадът днес е любимо място за срещи на жителите на града. Идеално място да усетите атмосферата на града и да се изкушите от козуначените коминчета (замесени от натурални продукти, навити на дървена ролка, поръсени обилно със захар и опечени в специално направена за целта фурна на жар).

5. Първото румънско училище

В тази изключително стара музейна сграда ще откриете първата класна стая в Трансилвания, както и изложбена експозиция за историята на типографията. Скрит в градините на една от най-старите църкви в Брашов, този музей определено си струва изгубването в опит да го откриете.

6. Пояна Брашов

Ако посетите Брашов през зимата, това е ски курортът, койтоне бива да пропускате. Тук цените и условията са в много добро съотношение, а разстоянието до града е само 12 км.

7. От птичи поглед (изглед от хълма Тъмпа)

Повечето хора, които посещават Брашов, се стичат към музеите или просто скитат около центъра на града. Хълмът Тъмпа обаче ви предлага нещо, което не можете да видите в нито един музей – панорамна гледка от височина 960 м. Гледка, която ще отпечата в съзнанието ви един истински жив образ на града. На същия този хълм ще откриете огромен надпис BRASOV в холивудски стил, а срещу сумата от около 5 лева ще можете да се качите с асансьор до него. 

Брашов е на около 250 км от Русе.


Тази разходка ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук!