7 убежища на велики художници, които да посетите

  • 7 убежища на велики художници, които да посетите
    7 убежища на велики художници, които да посетите

Чудили ли сте се някога къде са били нарисувани всичките онези велики картини, които висят по стените на музеите? Или по стените на нечия частна колекция. И които често се продават за суми с повече нули, отколкото може да преброите.

Е, значи не сте единствените любопитни. Затова днес подредихме няколко места, където известни художници са живяли, смяли се, плакали, творили и черпили вдъхновение. Някои от местата, които заплюхме, са били домове и ателиета на съответния артист през целия му живот или поне през по-голямата част от него. Други пък са били обитавани от художниците за сравнително кратко време, но са свързани с някакъв характерен период в творчески или исторически план. Художниците, заслужаващи внимание, обстановката, която ги е вдъхновявала и домовете им, които може да бъдат посетени, са доста повече от седем. Но тази подбрана великолепна седморка е едно добро начало на творческия период в пътешественическото ни изкуство.

Леонардо да Винчи и шато Кло Лусе в Амбоаз, Франция - Леонардо бил поканен от френските крале да изризува с фрески параклиса в лятната им резиденция. Една от фреските, наречена Девата на светлината, вероятно е дала днешното име на шатото. По-късно Да Винчи е обявен за “главен художник, инженер и архитект на краля” и заедно с тези титли получава и Кло Лусе, където работи и прекарва последните три години от живота си. В непосредствена близост е и друга от перлите в Долината на Лоара - замъкът Амбоаз. В миналото Кло Лусе и Амбоаз били свързани с подземен тунел, от който днес могат да се видят само няколко метра.

Работно време: януари - 10:00-17:00 ч., февруари-юни - 10:00-18:00 ч., юли-август - 09:00-19:00 ч., септември-октомври - 09:00-18:00 ч., ноември-декемри - 09:00-17:00 ч.

Адрес: 2 Rue du Clos Lucé, 37400 Amboise

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: ceridwenn
Снимка: flickr.com/ceridwenn

Домът на Микеланджело, известен като Каза Буонароти, Флоренция, Италия. Макар най-известните творби на Микеланджело са разпръснати из флорентинските музеи и разни цървки из Тоскана и Рим, тук може да се пренесете за кратко в ренесансова Флоренция да видите някои от по-ранните му работи и негови скици.

Работно време: от ноември до февруари - 10:00-16:00 ч.; от март до октомври - 10:00-17:00 ч., почивен ден - вторник.

Адрес: Via Ghibellina 70, Firenze

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: Gary Ullah
Снимка: Garry Ullah

Имението и градините на Клод Моне в Живерни, Франция - на 70-80 километра северозападно от Париж се намира домът-музей на може би най-известният художник импресионист. Това е мястото, където Моне прекарва последните 43 години от живота си и където рисува прословутите си картини с водните лилии. Градината и езерото с лилиите си стоят там и до днес и ви очакват.

Работно време: всеки ден от 25 март до 01 ноември - 09:30-18:00 ч.

Адрес: 84 Rue Claude Monet, Giverny

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: www.fondation-monet.com
Снимка: www.fondation-monet.com

Музеят на Пикасо в Антиб, Франция - музеи на Пикасо има доста по света (в родната му Малага, Барселона, Париж), но само този в Шато Грималди в Антиб може да се похвали, че е бил негово студио. Художникът е оставил доста свои картини и рисунки и през 1966 г. мястото официално е превърнато в музей.

Работно време: от 16 септември до 14 юни - 10:00-13:00 и 14:00-18:00 ч., от 15 юни до 15 септември - 10:00-18:00 ч.

Адрес: Place Mariejol, 06600 Antibes

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: cemaxx
Снимка: flickr/cemaxx

Къщата-музей на Салвадор Дали в Портлигат, Испания - в тихото рибарско селце Портлигат (близо до Жирона) се намира домът, в който художникът е живял от 1930 г. до смъртта на любимата му Гала през 1982 г. През тези години Салвадор Дали създава своя собствена къща - по неговите думи “тя е като истинска биологична структура... Всеки нов пулс в нашия живот, си има своя собствена нова клетка, своя стая”. Домът му и пристанището на Портлигат са били вдъхновение за голяма част от любопитните му картини.

Работно време: от 16 септември до 10 януари - 10:30-18:00 ч., от 11 януари до 11 февруари - затворено, от 12 февруари до 14 юни март-юни - 10:30-18:00 ч., от 15 юни до 15 септември - 09:30-21:00 ч.

Адрес: Portlligat, E- 17488 Cadaqués

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: Jean-Pierre Dalbéra
Снимка: Jean-Pierre Dalbéra

Музей Матис в Ница, Франция - Матис бил силно впечатлен от светлината по Ривиерата. Вдъхновен от театралните декорации на големите хотели по крайбрежния булевард Промнад дез Англе, художникът е нарисувал много интериори в Ница. Вилата, в която е разположен музеят е избрана от общината, а самият Матис е живял в близкия Хотел Регина. В музея може да се видят произведения на художника, оставени, от него и наследниците му, на град Ница.

Работно време: 10:00-18:00 ч., почивен ден - вторник.

Адрес: 164 Avenue des Arènes de Cimiez – 06000 Nice

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: m-louis
Снимка: flickr.com/m-louis

Музеят на Фрида Кало, Мексико Сити, Мексико - известен още като Ла Каса Асул (Синята къща), заради кобалтовосините си стени. Това е домът, където е родена най-известната жена художник от Латинска Америка - колоритната Фрида Кало, и където е живяла със съпруга си, художника Диего Ривера. Освен произведения на двамата артисти, в музея са запазени и много от личните им писма, бележки, снимки и сувенири, както и оригиналното обзавеждане на спалнята и студиото на Фрида Кало.

Работно време: от вторник до неделя (без сряда) - 10:00-17:30 ч., сряда - 11:00-17:30 ч., почивен ден - понеделник.

Адрес: Londres 247, Del Carmen, 04100 Ciudad de México, D.F.

 

7 убежища на велики художници, които да посетите
Снимка: cezzie901
Снимка: flickr.com/cezzie901

Споделете ни, ако сте посещавали някое друго художническо убежище, което не е за изпускане.