8 факта за Барселона, които не знаете

  • 8 факта за Барселона, които не знаете
    8 факта за Барселона, които не знаете

Барселона е една от най-популярните туристически дестинации в света, при това - с основание. Градът разполага с чудесни плажове, неуморен нощен живот и купища исторически забележителности. Барселона е толкова красив и разнообразен град, че трудно се описва в едно изречение, а фактите за него са многобройни.


Ето само 8 от тях:

1. Селфи дестинация

Изследване на над 6 милиона туита, фейсбук и инстаграм поста доказва, че Барселона е градът, който е четвърти по популярност за селфита в света. Най-много селфита там се правят на стадиона на футболния отбор - „Камп Ноу“, на плажовете и на църквата Саграда Фамилия.

2. Рекордът идва

36219

Самата Саграда Фамилия се подготвя за световен рекорд. Тя е започната през 1882 г. и когато бъде завършена през 2026 г., сградата ще бъде висока 170 метра. Това ще означава, че Саграда ще е най-високата църква в света.

3. Улицата

Противно на очакванията, не Ла Рамбла е най-посещаваната улица в Испания. Първенец е Портал де л`Анхел, по която преминават 3500 души на всеки час. Това се дължи на факта, че по нея са разположени множество бутици на известни марки, бижутерии и шопинг центрове.

4. Плажовете

Допреди Олимпийските игри през 1992 г. бреговата ивица на Барселона е била използвана основно от индустриалните предприятия. Властите на града са решили да върнат тези 4,5 километра плажове на хората по случай Олимипйските игри. И дори са докарали пясък от Египет за тях.

5. Ла Рамбла

36217

Известната улица Ла Рамбла е изключително дълга. Пътешествието по нея започва от Плата Каталуния и завършва при статуята на Колумб. Улицата, която е била построена върху коритото на пресъхнала река, днес е една от най-посещаваните в Барселона.

6. Изгубените спирки

В Барселона има 12 изоставени спирки на метрото. Те са скрити дълбоко под основите на града и днес могат да се мернат по пътя между съществуващите спирки.

7. Ла Сардана

36218

Фламенкото е запазена марка за Испания, но не е предпочитаният танц за местните хора в Барселона. Неговото родно място е Андалусия, а каталунците си имат собствен танц - Ла Сардана.

8. Произходът

Все още не се знае кой е основал Барселона. Според едната легенда, това е бил Барса – бащата на картагенския пълководец Ханибал, който е построил града през 3 в. пр.Хр. Според втората версия, градът е основан от Херкулес, 400 години преди основаването на Рим.