8 факта за тайгата, които не знаеш (част 2)

  • 8 факта за тайгата, които не знаеш (част 2)
    8 факта за тайгата, които не знаеш (част 2)

Бореалната гора, по известна като тайгата е най-голямата природна зона в света.

Тайгата се простира на по-голямата част от вътрешността на Канада и Аляска, повечето от ШвецияФинландия и вътрешността на Норвегия, голяма част от Русия, както и северните части на КазахстанМонголия и Япония.

Затова сме ви подготвили няколко любопитни факта за тази красива част от планетата. Вижте кои са те:

1. Канадската тайга се е появила в края на последната ледникова епоха преди около 10 хил. години, като е съставен предимно от видове иглолистни дървета. Гората, каквато я познаваме днес по отношение на биоразнообразието, се оформя преди около 5000 години (много скоро от геоложка гледна точка).

2. Застрашената дива природа в канадската бореална гора включва такива емблематични видове, като карибу (вид елен с физика на муле), мечка гризли и вълк, като загубата на местообитанията е основната причина за намаляването на популациите на тези видове.

3. Много животински и растителни видове обитават тайгата на Азия и Северна Америка, благодарение на Беринговия мост, който някога е свързал двата континента

4. Докато някои от животинските видове,  живеещи в тайгата, са много познати (вълци, мечки гризли, арктически лисици) може би е изненадващо за вас би било, че сибирският тигър също е родом от тайгата.

5. Брадатата улулица е най-голямата бухалоподобна птица в Северна Америка. Тя е целогодишен обитател на бореалната гора в Канада. 

6. Дърветата от бореалната гора обикновено имат плитки корени поради тънкия пласт почва.

7. В тайгата има огромни количества въглерод. 

8. В тайгата валят малко дъждове – обикновено има мъгла и сняг, с лек дъжд през летните месеци.