8 интересни факта за Айфеловата кула (част 2)

  • 8 интересни факта за Айфеловата кула (част 2)
    8 интересни факта за Айфеловата кула (част 2)

Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височината на около 81-етажна сграда. Тя се намира в северозападния край на парка „Марсово поле” в Париж, край река Сена, в 7-и арондисман. С течение на времето тя се е превърнала в един от най-популярните символи на френската столица и Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

В настоящата статия ще ви разкажем малко повече за Айфеловата кула и нейната история, като ви представим някои наистина интругуващи факти за нея, за които най-вероятно никога не сте чували.

Ето ги и тях:

1. Когато е издигната, било предвидено кулата да остане в Париж 20 години, след което да бъде демонтирана. Причината да бъде оставена били започналите научни експерименти, които се извършвали от нея – първите радио излъчвания. 

2. Точно под върха Густав Айфел си построил таен апартамент, в който събирал със свои приятели учени, които дори извършвали експерименти в малката лаборатория, прикрепена към апартамента. Днес апартаментът още си е там и е отворен за посетители. Вътре восъчните фигури на Айфел и дъщеря му посрещат американския учен Томас Едисън. 

3. Айфеловата кула е пребоядисвана 18 пъти от създаването си досега, като няколко пъти е сменяла цвета си. В началото е била червена, по-късно жълта и кафява. При всяко пребоядисване свалят 15 тона ерозирала боя и се нанасят нови 60 тона боя.

4. Опашките пред Айфеловата кула са почти толкова известни, колкото и самата кула. Има обаче няколко начина да не чакате. Можете да си закупиш билет от сайта на Айфеловата кула (до 2 месеца предварително). Можете да резервирате маса в един от двата ресторанта на кулата – 58 Tour Eiffel или Le Jules Verne, като обединиш обяда с гледката (разбира се, трябва да знаете, че ястията в менюто са между 45 и 230 евро). Можете да се качите по стълбите – до първия етаж са 330 стъпала, до втория – 670. От второто ниво изчакваш няколко минути асансьора за върха. Билетът за стълбите струва само 7 евро.

5. Точните размери на Айфеловата кула са: височина 384 м, ширина – 125 м, тегло – 10 100 т, брой части, от които е сглобена – 18 000 (заедно с 2,5 млн. нита).

6. През 1960 г. френският президент Шарл де Гол тайно се споразумял с кмета на Монреал, временно да демонтира Айфеловата кула в Канада за световно изложение през 1967 г. За щастие това не се осъществява, благодарение на наложеното вето от компанията, която управлява кулата.

7. Айфеловата кула изиграва решаваща роля през Първата световна война, тъй като по време на битката при Марна през 1914 г. френските сигнали са били изпращани от върха на кулата.

8. Пез периода 1925-1935 г., Айфеловата кула е била използвана като търговски билборд от „Ситроен” – местна френска компания за автомобили. Тя била с вертикално светещо оборудване във формата на логото на марката.