8 села в Каламбрия, Италия, които ще ви дада 28 000 евро, ако се пренесете да живеете там

  • 8 села в Каламбрия, Италия, които ще ви дада 28 000 евро, ако се пренесете да живеете там
    8 села в Каламбрия, Италия, които ще ви дада 28 000 евро, ако се пренесете да живеете там

Има ли някой, който да не обича Италия? А как ви звучи идеята да се пренесете там за постоянно и дори самите вие да станете част от туристическата индустрия, като отворите собствен бизнес – особено ако някой ви даде за това 28 000 евро?

В стремежа си да възроди западащите си райони Италия не спира да обявява нови и нови инициативи за привличане на млади хора. Последният, който се вкючва в тази тенденция е южният регион Калабрия, който ще плати до 28 000 евро на желаещите да се преместят да живеят в някое от местните села за поне три години.

Целта е да бъде  подсилена местната икономика и да се вдъхне нов живот на малките общности. Както и при схемите за продажба на исторически къщи в Италия за 1 евро, тук също има редица условия.

Тъй като целта на кампанията е да привлече млади хора от финансовата помощ могат да се възползват само хора до 40-годишна възраст. Освен това желаещите са длъжни да се нанесат до 90 дни след приключване на формалностите, както и да стартират малък бизнес в селото или да се включат във вече съществуват такъв. Възможно е и да са хора, упражняващи професии, считани за нужни от управите на съответните населени места. Предвидени са възможности и за еднократни грантове за тези, които искат да отворят хотел, бар, магазин или друг бизнес.

За момента девет от селата в регион Калабрия са заявили участие в програмата. Някои са планински, а други са разположени на морския бряг.

Общият и бюджет на програмата е 700 000 евро. Ето кои са 8-те села, които ви очакват:

1. Аниета

Аиета е малко, но елегантно село в планината, разположено близо до брега.

2. Албидона

В Албидона можете да се възползвате и от програмата за продажба на къщи по 1 евро, а съвсем близо се намира Чивита, където се говори особен диалект от далечните албански преселници, дошли тук преди повече от 600 години.

3. Бова

Бова е близо до Сицилия и има невероятни гледки към морето.

4. Какури

Какури има величествена крепост и маслинови горички.

5. Санта Северина

Санта Северина е прочута с вкусните си портокали и палмите, които растат край реката ѝ.

6. Прекакоре

Само и Прекакоре са две селца, пълни с древногръцки и римски останки.

7. Сант’Агата дел Бианко

Сант'Агата дел Бианко е реновирано старинно село с винен музей и музей на забравените вещи (от селския живот).

8. Сан Донато ди Нинеа 

Сан Донато ди Нинеа се намира в национален парк „Полино” и разкрива гледки към две морета – Тиренско и Йонийско.