9 поклоннически маршрута, които да изминете

  • 9 поклоннически маршрута, които да изминете
    9 поклоннически маршрута, които да изминете

Независимо дали сте християни, мюсюлмани, будисти, евреи, или просто хора с пътешественически дух, тези девет дестинации ще ви стоплят сърцето и ще ви накарат да тръгнете на път.

Света гора (Атон)

Атонската планина се намира в Гърция и е автономна монашеска общност. Този път е най-често изминаван от православните християни. Там се намират 20 манастира -17 от тях са гръцки, има и по един български, сръбски и руски. Ако решите да отидете, трябва да имате предвид няколко важни детайла. Като начало, жени или животни от женски пол не се допускат. Мъжете, които желаят да посетят местността, трябва да поискат предварително разрешение за това. Броят на посетители за един ден е ограничен до сто, видеокамерите са забранени, а използването на фотоапарати е строго регламентирано.

Йерусалим

Освен свещено място, Йерусалим е и официалната столица на Израел. Този мистичен и древен град е от голямо значение за редица религии: юдейството, християнството и исляма. Главната цел на всички посетители на града е Божи гроб. За да стигнете до там, първо трябва да извървите стъпките на Иисус Христос преди да бъде разпнат на кръста. Пътят, който ще извървите, се нарича Пътят на страданието. Друго интересно за посещение място е Стената на плача. Това е мястото, където евреите отправят молитвите си. Непосредствената близост на Стената на плача до джамия подкрепя твърдението, че в Йерусалим всички религии живеят в мир.

Медина

Медина е свещен мюсюлмански град, разположен в Саудитска Арабия. Той е вторият по значение след Мека. Медина привлича милиони поклонници всяка година, защото там се намират мощите на Пророка Мохамед. В Медина можете да видите трите най-стари джамии в света, една от които е Джамията на пророка.

Мека

Мека, също както Медина, се намира в Саудитска Арабия. Но за разлика от Медина, където се намират мощите на пророка Мохамед, Мека се счита за мястото,където той се е родил. Ето защо милиони души посещават свещения град всяка година. Поклонението в Мека се нарича Хадж и се провежда през последния месец от мюсюлманския календар. Всеки силно вярващ мюсюлманин е длъжен поне веднъж в живота да посети Мека. Най-важният обект в Мека е Кааба, това е огромен свещен камък, разположен централно в двора на дажамията Масджид ал-Харам. Важно е да се отблежи, че градът е не само религиозен център, но си има и своята съвременна част.

Изворът на река Ганг

Ганг е една от най-посещаваните поклоннически дестинации в света. Смята се, че над 10 милиона души извървяват своя път до свещената река. А онези, които са решени да достигнат до самия извор, трябва да изминат пътя до западната част на Хималаите. За индийците, изповядващи индуизъм, Ганг олицетворява божествеността и чистота. Легендата разказва, че водите на реката прочистват всички грехове, на хората, които се докоснат до нея.

Камино де Сантяго

Пътят Камино де Сантяго, наричан и Ел Камино, е религиозен маршрут, който привлича все повече привърженици. Незабравимото приключение може да продължи месеци, като започва от Франция, минава през Пиренеите и прекосява цяла Испания. Последната точка е катедралата в Сантяго де Компостела, където се смята, че са положени мощите на Св. Якоб. Дължината на пътя може да варира според това от къде решите да тръгнете. Пътят от Франция до прочутата катедрала е близо 800 километра. Всяка година маршрутът е извървяван, както от вярващи християни, така и от хора, търсещи вдъхновение и авантюри.

Планината Кайлаш в Тибет (на заглавната снимка)

Върхът е почитан от будисти и индуисти, но също така е посещаван и от пътешественици, тръгнали в търсене на духовното. Поради географското си разположение, трудността на прехода и липсата на удобен транспорт, това не е една от най-посещаваните религиозни дестинации. Умерената посещаемост, обаче, засилва мистичността и усещането за божественост на планината. 

88-те храма на Шикоку

88-те храма на Шикоку е една малко известна, но за сметка на това вълнуваща поклонническа дестинация. Шикоку е името на японски остров, на който се намират 88 будистки храма. Броят на храмовете не е случаен, според будизма 88 са низките човешки страсти. Ето защо ако човек иска да се освободи от тях, непременно трябва на направи обиколка на храмовете. Пътят е дълъг повече от 1000 километра, затова трябва да се въоръжите с търпение и сили, но със сигурност ви очаква нещо невероятно.

Ватикана

Според някои източници Ватикана е посещавана от близо 4 милиона души всяка година. В това число се включват силно вярващи католици, но също и любознателни туристи. Ватикана е суверенен град-държава, намиращ се във вътрешността на Рим. Това е и седалището на главата на римокатолическата църква. Част от забележителностите, които задължително трябва да видите, са площад Свети Петър, базиликата Свети Петър, Сикстинската капела, Ватиканските музеи.