9 от най-опасните места за плуване на Земята

  • 9 от най-опасните места за плуване на Земята
    9 от най-опасните места за плуване на Земята

Плуването е любимо занимание на мнозина, но трябва да се има предвид, че по света съществуват места, които макар и примамливи крият неподозирани опасности.

Ето и 9 от най-опасните водни басейни на Земята, които е по-добре да наблюдавате отдалеч:

1. Голямата синя дупка в Белиз

Тук се образува нещо като центрофуга, която повлича всичко попаднало на повърхността ѝ, като по-късно приливите го изхвърлят с големи водни кули. Въпреки опасността, все още има много желаещи да видят отблизо дупката, а самият Жак Кусто твърди, че това е едно от най-добрите места за гмуркане на Земята.

9 от най-опасните места за плуване на ЗемятаСнимка: bg.wikipedia.org

2. Езерото “Кладенецът Якоб” в Тексас

Това езеро представлява естествена дупка в земята. Въпреки че водите му са кристално чисти, то е едно от най-опасните места за гмуркане в света. На дъното на езерото има няколко входа към огромна мрежа от пещери, като много хора не са се върнали оттам.

3. Езерото Мичиган

Това езеро е считано за втори Бермудски триъгълник, поради случилата се над него самолетна катастрофа, която е една от най-ужасните на територията на Северна Америка. Като оставим това настрана, езерото е опасно заради спонтанните течения, заформящи се в него, които отнемат десетки животи всяка година.

9 от най-опасните места за плуване на Земята

4. Езерото Натрон в Танзания

Езерото Натрон е едно от най-солените и  алкални езера на Земята, покрито със солена кора, която понякога има червеникав оттенък. Тук няма почти никакви живи организми, тъй като температурата на езерото достига до 50°C и заедно с алкалната среда прави мястото непригодно за живот. Все пак в Натрон се срещат 3 вида риби, които са успели да се адаптират към тази среда.

9 от най-опасните места за плуване на ЗемятаСнимка: bg.wikipedia.org

5. Синята дупка в Дахаб

Това е може би най-опасното място за гмуркане в света, тъй като представлява подводна пещера, в която мнозина са загинали. Причината за смъртта тук обикновено е азотна наркоза или недостатъчен въздушен капацитет при изкачването, което се оказва по-дълго от очакваното.

6. Езерото “Подкова” в САЩ

От дъното на това езеро излиза въглероден диоксид, който е смъртоносен. Това е и причината дърветата в радиус от 100 декара около него да загиват. Освен това тук има и смъртни случаи на хора.

9 от най-опасните места за плуване на Земята

7. “Врящото езеро” в Доменикана

Това е планинско езеро, чиито температури достигат до 92°C, заради изригвания от земните недра. Тези изригвания често са съпроводени с лава, а плуването е абсолютно забранено, тъй като водата може да заври за секунди.

9 от най-опасните места за плуване на Земята

8. Протокът “Дрейк”

Мястото е опасно за преминаващите кораби, както поради наличието на много айсберги във водата, така и поради високата скорост на вятъра тук, която достига до 80 мили в час. На това място, където се сливат Тихия и Атлантическия океан се е образувало истинско гробище за лодки, потъвали още от времето на Магелан, та чак до 20-ти век, когато е открит Панамския канал.

9. Езерото Киву в Руанда

Това езеро, макар и спокойно на пръв поглед, крие смъртоносна опасност. На дъното му се отлагат метан и въглероден диоксид в огромни концентрации. Дори и слабо земетресение тук е в състояние да предизвика невиждана експлозия.

9 от най-опасните места за плуване на Земята