9 странни суеверия от цял свят

  • 9 странни суеверия от цял свят
    9 странни суеверия от цял свят

Днес сме ви подготвили 9 странни и забавни суеверия от цял свят

Ето кои са те:

1. Жълъди в джоба за вечна младост

Някога англичанките пълнели джобовете си с жълъди, защото вярвали, че чрез тях ще поемат дълголетието и вечната младост на дъбовото дърво.

2. Не яжте маруля, ако планирате да правите деца

Това поверие също е било масово разпространено в Англия, особено през XIX в. Дамите, които възнамерявали да имат деца в близко бъдеще, спирали да ядат маруля, защото смятали, че този вид салата е стерилна и намалява шансовете за успешно зачеване.

3. Не дъвчете дъвка след залез слънце

Колкото и странно да звучи в Турция съществува поверие, че „този, който дъвче дъвка вечер, дъвче късче плът от мъртвец.

4. Не подарявайте ръкавици

Ако все пак го правите, то непременно поискайте нещо в замяна. Иначе и вас, и този, когото дарявате ви чакат големи неприятности. Това е само едно от суеверията, свързани с ръкавиците и нароили се масово през Средновековието и епохата на галантните рицари, които носели ръкавица от дамата на сърцето си в шлемовете си. Освен това тогава се е смятало за лошо предзнаменование да изтървеш ръкавица и да се наведеш да я вземеш сам.

5. Отбийте се при козела за късмет преди важна среща

Хилядолетия наред козелът е бил асоцииран с чревоугодничество, похот и въобще, с всякакви дяволски приумици. Но също така се е смятало, че е способен да „попие” нещастията и неприятностите на всички, които попаднат на пътя му. Оттам тръгва и поверието, че преди важна среща, първо трябва човек да се отбие при козела.

6. Намачканата пола е на късмет

Гънки от намачкване или разпран подгъв на полата изобщо не са повод да се разстройвате, ако се опитат да ви дискредитират на обществено място. В едни по-стари времена се е смятало, че ако на полата се появи гънка, наподобяваща джоб, значи ви чака нова премяна.

7. В новогодишната нощ се хапва грозде за късмет

На Нова година, в полунощ, не всички в Испания вдигат наздравица с шампанско. Мнозина вярват, че 12 зърна грозде, изядени в първите минути на Новата година, ще донесат здраве и щастлив живот за всеки от следващите 12 месеца.

8. Сряда е най-добрият ден за посещение при лекар

Не е ясно откъде тръгва това поверие, което предопределя успеха на дадено начинание в зависимост от дните в на седмицата. Според това вярване обаче най-добрият ден да се ходи на лекар е сряда. За отпътуване най-подходящ се смята понеделник, а ако на някого му се наложи, може да потегли на път в събота, но трябва да се има предвид, че в този случай има опасност той да се върне много по-бързо от планираното.

9. „Заключ”, когато минаваме покрай гробище или катафалка

Това международно суеверие произлиза от японците. Традиция при тях е, когато минават покрай погребална процесия или гробище, да крият палците си между показалеца и средния пръст, за да пазят от беди родителите си. Свързано е с факта, че в Япония думата „палец” се превежда буквално като „родителски пръст” и се смята, че ако го скриеш навреме, ще ги предпазиш от преждевременна смърт.