9-те най-добри градове в Европа за каране на колело

  • 9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
    9-те най-добри градове в Европа за каране на колело

От Копенхаген до Прага европейските градове изглеждат напълно подходящи за колоездене. Подбрахме някои от тях, които са идеални за опознаване с колело.

Нека видим 9-те най-добри градове в Европа за каране на колело:

1. Копенхаген, Дания

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Копенхаген е създаден блестящо за велосипедисти и те много често имат повече предимства от автомобилите. За посетителите има евтини места за велосипеди под наем в целия град за небрежно каране, но има и места за сериозни велосипедисти. GoBike, например, стратегически поставя станции в метростанции както за местните, така и за посетители. Тези велосипеди могат да бъдат резервирани чрез смартфон и също така имат сензорен екран за влизане и GPS навигация.

При посещението си продължете със зелената тематика и си направете почивка от колоезденето с разходка из 25-хектарните ботанически градини или музея на открито.

2. Будапеща, Унгария

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Кампаниите, насърчаващи колоезденето, бяха последвани от подобрени пътеки и съоръжения в унгарската столица. Екскурзоводско обслужване се превръща в популярен начин за разглеждане на града с местен водач, посещение на исторически забележителности от двете страни на река Дунав.

Ежегодно масово пътуване с велосипед в Деня на Земята (22 април) се управлява от група, наречена Critical Mass, основана първоначално в Сан Франциско през 1992 г. за насърчаване на колоезденето. Унгарският клон провежда най-успешните събития всяка година, като целите му са „да повиши осведомеността за ползите от колоезденето и други алтернативни средства за транспорт, да отстоява правото на велосипедистите на пътя и като цяло да празнува колоезденето“. 

3. Амстердам, Холандия

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Това е може би най-известният град за колоездене в света. В града от 800 000 души има около 880 000 велосипеда, а 32% от всички пътувания в Амстердам са направени с велосипеди, докато само 22% са с автомобили. Градските власти дори планират да създадат повече съоръжения за паркиране на колелата и други услуги, за да спрат задръстванията за велосипеди.

Равнинният терен на страната означава, че колоезденето за удоволствие рядко е трудно. На разположение са десетки велосипедни обиколки, от исторически забележителности до обиколки на селските „вятърни мелници и лалета“. Холандците изглежда са водещи, тъй като градове като Утрехт и Айндховен също са известни със своите велосипедни съоръжения. 

4. Гент, Белгия

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

В Гент има велосипедни пътеки, минаващи през и около целия град; може би по-важното е, че колоездачите винаги имат предимство. Изгорете изядените прясно изпечени гофрети и луксозни белгийски шоколадови бонбони!

Градовете с трамвайни пътища често също се гордеят със страхотна инфраструктура за колоездене и Гент доказва това правило, правейки центъра на града много по-спокоен с отсъствието на коли. Посетителите могат да наемат колело дневно - предлага се и месечен наем, ако останете по-дълго.

Това е не само евтин, но и лесен за обикаляне на този уютен, компактен град, начин. 

5. Бордо, Франция

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Този живописен и стилен град става все по-популярен сред колоездачите. Привлича туристите, както и предоставя на гражданите зелена алтернатива на ежедневното пътуване.

Градът има мрежа от 1545 мотоциклета на 139 станции, които са достъпни целодневно всеки ден. Велосипедите могат да се наемат само за няколко евро на седмица, така че бързо да се превърне в най-евтиния и екологичен метод на транспорт в югозападния френски град. Ще намерите обиколки за колоездене, но в града е лесно да се ориентирате сами,  както и  да паркирате велосипеда, ако някъде ви хване окото.

6. Малмьо, Швеция

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Ангажирайки милиони евро за повишаване на използването на велосипеди, шведите започнаха кампании срещу прекомерната употреба на автомобили, както и насърчаването на използването на каски. Те дори са били толкова удобни за колоездачи, защото назовават своите велосипедни пътеки за улеснение на GPS планирането. 

7. Дъблин, Ирландия

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Давайки пример за близките си британски съседи, този град настоява срещу урбанизацията, като развива мащабна велосипедна инфраструктура. Попийте част от онази известна ирландска култура и се отдайте на история или музейна обиколка на града. Ако ви харесва, крайбрежието е само на 20 минути, така че се качете на колелото си, за да усетите морски бриз.

8. Прага, Чехия

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Въпреки че Източна Европа обикновено седи в сянката на западния си колега, когато става въпрос за добра репутация на колоездене, Прага работи за превръщането си в колоездачен град от 2003 г. Велосипедните пътеки в момента се подобряват, тъй като целят да имат цялостна мрежа от над 1000 души. км инфраструктура за колоездене.

Прага е много красив, изключителен град, пълен с исторически забележителности. Какъв по-добър начин да стигнете от площада на Стария град до моста на крал Чарлз, от  мързеливо каране на колело по калдъръмените улици.

9. Оксфорд, Англия

9-те най-добри градове в Европа за каране на колело
Снимка: pixabay

Оксфорд е компактен, исторически град в Южна Англия, който предоставя живописни колоездения. Целта е да се увеличи делът на пътуванията с велосипед до 20% до 2021 г. Освен определените велосипедни пътеки в центъра на града и по поречието на река Темза, в околността на провинцията има и велосипедни маршрути за колоездене на еднодневни пътувания.

Една от най-популярните в окръга е пътеката Феникс, която минава през The Chilterns, едни от най-красивите селски райони на Великобритания. Като алтернатива, маркирайте всеки колеж (от приказния колеж Wadham до Christchurch College, който участва във филмите за Хари Потър) и се наслаждавайте на града от седалката на колелото си.

Велосипеди могат да се наемат в центъра на града, а много места предлагат и пакети за велосипедна екскурзия.