Абатство Мелк - монументално постижение на бароковата архитектура

  • Абатство Мелк - монументално постижение на бароковата архитектура
    Абатство Мелк - монументално постижение на бароковата архитектура

Кацнало величествено върху скалист израстък с изглед към река Дунав, абатството Мелк гледа към град Мелк в Долна Австрия повече от 900 години. Основано през 1089 г. като бенедиктински манастир, сегашното бароково абатство е построено през 1702 г. и показва зашеметяваща архитектура и декор.

Църквата на абатството се отличава със сложни стенописи и висок 200 фута купол, който сякаш достига до небесата. Библиотеката на абатството съдържа една от най-големите колекции от средновековни ръкописи в света, с над 1200, датиращи от 9 век. Цялостното великолепие и внушителното местоположение на брега на реката правят абатството Мелк емблематичен манастир, известен по целия свят.

Защо е известен?

Абатство Мелк - монументално постижение на бароковата архитектура
Снимка: pixabay

Абатството Мелк придоби международна известност отчасти благодарение на връзката си с романа на Умберто Еко „Името на розата“. Въпреки че самата история не се развива в Мелк, мнозина смятат, че лабиринтната библиотека на абатството е вдъхновила измислената обстановка на Еко. Тази асоциация привлече много любители на литературата в Мелк, нетърпеливи да се разходят по същите зали, които са си представяли. Отвъд света на фантастиката, абатството Мелк е монументално постижение на бароковата архитектура. Библиотеката му не е просто стая, а свят на мъдрост, която съдържа някои от най-важните монашески текстове в света.

Посещение на абатството Мелк

Абатство Мелк - монументално постижение на бароковата архитектура
Снимка: pixabay

Абатството Мелк е отворено за посетители през повечето дни, като се предлагат обиколки на няколко езика. Посетителите могат да разгледат богато украсения интериор, включително Императорското стълбище, Мраморната зала, библиотеката и църквата на абатството. Обиколките с екскурзовод предоставят подробности за архитектурата, произведенията на изкуството и реликвите, изложени в цялото абатство.

Най-добрите гледки са от градините на абатството и терасата, които предлагат панорамни изгледи към река Дунав, виеща се през долината Вахау под нея. Въпреки че не можете да пропуснете екстериора от пътя, струва си да влезете вътре, за да оцените напълно величието и наследството на тази бенедиктинска крепост.