Ако пътувате към Франция, ще ви трябва здравна карта – ето как да я получите

  • Ако пътувате към Франция, ще ви трябва здравна карта – ето как да я получите
    Ако пътувате към Франция, ще ви трябва здравна карта – ето как да я получите

Тъй като Франция навлиза в четвъртата си вълна от пандемията с рязко нарастващи инфекции, правителството прие закон в понеделник, изискващ здравни карти за всички ресторанти, кафенета, барове и пътувания дълги разстояния от 1-ви август. Той се изисква за много културни и развлекателни заведения из Франция както от местните жители, така и от туристите.

Ако пътувате до Франция, ето ръководство за разбиране какво представлява здравната карта, къде трябва да я представите и как можете да се регистрирате за нея.

Каква е здравната карта?

Проходният санитарен пропуск (здравна карта) показва, че притежателят е бил напълно ваксиниран срещу COVID-19 (във Франция това означава една седмица след последната доза от курса на ваксина Pfizer, Moderna или AstraZeneca или 28 дни след ваксина Johnson & Johnson), се е възстановил от вируса през последните 6 месеца или е имал отрицателен резултат през последните 48 часа с PCR или антигенен тест.

Той влезе в сила на 21-ви юли, като предостави на притежателя достъп до всяко място за отдих или култура в цяла Франция с капацитет над 50 души, включително музеи, галерии, театри, кина, концертни зали, изложбени пространства, нощни клубове, дискотеки, зоологически градини, фестивали на открито, спортни заведения, тематични паркове, библиотеки, басейни и туристически атракции като Айфеловата кула.

На 26-и юли правителството взе решеение от 1-ви август здравната карта да бъде разширена за ресторанти, кафенета и барове (както на закрито, така и на открито), някои търговски центрове, влакове и автобуси за дълги разстояния, вътрешни полети, болници и старчески домове.

Изисква се за лица на възраст над 18 години и до 30 август тя ще бъде разширена и за деца на възраст между 12 и 17 години.

Трябва ли туристите да се запишат за здравната карта?

Ако пътувате от ЕС, можете да представите вашия цифров сертификат COVID-19 или всеки одобрен европейски здравен сертификат, който документира вашия статус на ваксинация или тестване. Френското посолство в Германия потвърждава, че ако издаденият ви сертификат се появи с европейско знаме, вашият сертификат е съвместим и „ще бъде разпознат по време на проверки във Франция по същия начин като френските сертификати.

Ако пътувате от другаде, проверете местното посолство за информация. Възможно е сертификатът, който ви е необходим, за да влезете във Франция, да бъде преобразуван във френската система от фармацевт или лекар, но проверете предварително, преди да направите среща.

Не съм ваксиниран, къде мога да се изследвам във Франция?

Тестването е широко достъпно във Франция в повечето аптеки и лечебни заведения, но обикновено ще трябва да си уговорите час предварително. Повечето аптеки могат да направят антигенни тестове за около 25 евро, а PCR тестовете могат да струват около 45 евро. Когато използвате здравната карта, състоянието ви на тестване е валидно само за 48 часа, което означава, че ще трябва редовно да се тествате, за да влезете в местата.