Американска туристка бе осъдена, след като се целува с Малката русалка в Копенхаген

  • Американска туристка бе осъдена, след като се целува с Малката русалка в Копенхаген
    Американска туристка бе осъдена, след като се целува с Малката русалка в Копенхаген

Американска туристка беше осъдена, след като се покатери върху статуята на Малката русалка в Копенхаген.

Около скулптурата има знаци, които обозначават, че катеренето върху нея не е разрешено. Тази мярка цели да се спре хората да докосват паметника.

"Имаше тълпа от около 100 души и всички гледаха наистина объркано. Датчаните там казваха „това е датско наследство“ и „това е произведение на изкуството“. Освен това много хора я освиркваха и викаха да слезе. Тя започна да се преструва, че се забавлява интимно със скулптурата и хората бяха възмутени. Започнаха да я питат защо го прави, като казаха, че е неуважително, но тя само се изсмя. Когато слезе, тя отиде при жената, с която беше там и започна да я целува. Беше странно", коментират очевидци.

Скулптурата, открита през 1913 г., е изработена от бронз и гранит и стои във водата на кея Лангелини, близо до центъра на Копенхаген. Тя е подарък от датския пивовар Карл Якобсен на град Копенхаген и привлича около 1 милион посетители всяка година.

Малката русалка е вдъхновена от известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен за русалка, която се отказва от всичко, за да се събере с млад, красив принц на сушата.