Амстердам с мерки срещу туристическия наплив

  • Амстердам с мерки срещу туристическия наплив
    Амстердам с мерки срещу туристическия наплив

Амстердам представи мащабен план за ограничаване на туризма в отговор на недоволството на много жители, според които историческият център на града е претъпкан.

Положителните страни от туризма, като заетостта и приходите за града, са подкопани от негативните последици, които включват голямо замърсяване.

Промените, които се предвиждат, включват намаляване на т. нар. транспорт за забавление като „бирените колелета” за много хора, намаляване на пиенето на алкохол на лодките по каналите, ограничение на „Ербиенби” и други платформи за отдаване под наем на жилища, както и повишаване на данъците.

Амстердам с мерки срещу туристическия наплив


Плановете предвиждат също така да се направи опис на всички легла, които се отдават под наем в града, за да се контролират различни сектори като круизните кораби и хотелите.

Антитуристическите настроения са подклаждани от това, че заради огромния брой посетители се наблюдава повишение на цените на жилищата, които са станали недостъпни за обикновените холандци.

Амстердам с мерки срещу туристическия наплив


През последните години правителството се опитва да пренасочи интересите на туристите. Рекламни кампании акцентират върху градските канали, къщата на Ане Франк и музеите, пълни с прекрасни произведения на изкуството, но без особен резултат.

Други мерки, които бяха взети, включиха закриването на 1/3 от градските публични домове преди 10 години, както и затварянето на кафенетата, където се предлага марихуана, намиращи се в близост до училища.