Арбанаси – място за разходки и релакс

  • Арбанаси – място за разходки и релакс
    Арбанаси – място за разходки и релакс

Село Арбанаси се намира на 5 км североизточно от гр. Велико Търново.

Разположено е върху високо плато, като със своето централно местоположение е удобно за посещение за туристи от цяла България. Калдъръмените улички и възрожденски къщи, характерни за мястото го превръщат в желана дестинация и за доста чужденци.

Историята на селото е доста интересна. Има писмени сведения за съществуването на селището още по времето на Второто българско царство. Най-голям разцвет то бележи през втората половина на XVII и целият XVIII век, като тогава основен поминък тук е търговията и животновъдството, а също така и отглеждането на буби (за производство на коприна). По същото време са построени и 7-те църкви, с които селото е известно и днес. Факт е, че мястото е било обитавано от доста гръцки фамилии. Как са се заселили тук, обаче, не е съвсем ясно. Според някои сведения това е станало още по времето на цар Иван Асен, който се оженил за гъркинята Ирина Комнина. По този начин много пленени гръцки семейства били освободени от столицата Търново и заселени в Арбанаси.  Според други източници пък гръцките фамилии се заселили тук след 1500 г., след гръцко-албанското въстание. Между другото тогава селището е носело името Загорие, като сегашното си наименование получава след падането на България под турска власт. Според сведенията, достигнали до наши дни, през 1538 г. Сюлейман Великолепни подарил на зет си – везирът Рустем паша земите на сегашните селища Арбанаси, Горна и Долна Оряховица и Лясковец. Това било узаконено чрез султански ферман, в който четирите селища били наречени Арнабуд кариелари  – “Арбанаш” в превод означава албанец.

В края на XVIII век селото било опустошено от кърджалиите (разбойници, които върлували на Балканите по това време), като голяма част от населението се изселва. През XIX век тук се заселват хора от Еленския и Тревненския Балкан. В наши дни населението на Арбанаси наброява едва около 300 души. Селото е със статут на архитектурен резерват и голяма част от къщите са пригодени да посрещат туристи. Друга част пък са превърнати в заведения.

Освен заведенията и къщите за гости, разбира се, има и други места, които да посетите. Тези места могат да бъдат разгледани в рамките на няколко часа, тъй като селото е малко и интересните обекти са разположени близо един до друг.

Едно интересно място, коeто си струва да посетите е Констанцалиевата къща. Намира се на главната улица, малко под центъра на Арбанаси. Построена в края на XVII век, тя е била е дом на семейство търговци. В последствие е преустройвана няколко пъти, като днес впечатлява с интересна архитектура и много стаи. На втория ѝ етаж дори има баня и тоалетна, което е рядко срещано по онова време. Констанцалиевата къща функционира като музей, като входът е платен.

Арбанаси – място за разходки и релакс
Снимка: Brendan Cox/bg.wikipedia.org

Друг обект,заслужаващ внимание е църквата “Рождество Христово”, която се намира в централната част на селото. Тя е построена през XVI век, а по-късно е достроявана и променяна. Архитектурата и е впечатляваща, а стенописите по вътрешността и тавана ѝ са меко казано внушителни. Тук е изрисувано Колелото на живота, също както в Преображенския манастир. Освен това на една от сцените Христос е изобразен в ракета, подобно на фреската от църквата в Добърско. Църквата “Рождество Христово” функционира като музей, като входът отново е платен.

Арбанаси – място за разходки и релакс
Снимка: Jerry Michalski/bg.wikipedia.org

 

Арбанаси – място за разходки и релакс
Снимка: Svilen Enev/bg.wikipedia.org

Тук има и два известни манастира“Света Богородица ” и “Свети Никола”, като първият се намира в западните покрайнини на селото. Той е женски, действащ манастир и можете да стигнете до него освен пеша, и с кола.  В него може да бъде видяна иконата “Света Богородица Троеручица”, за която се смята, че може да изцелява. Счита се, че е донесена през XIII век от Атон, като при падането на България под турско робство е била скрита, за да не бъде унищожена. Според преданието иконата изчезнала за дълго време, докато един ден не била намерена случайно от овчарче, пасящо животните си в района около църквата. Манастирът е интересен за туристите, освен с чудотворната икона, също и с архитектурата и стенописите си.

Другият манастир – “Свети Никола” се намира в южната част на селото, под Парк-хотел Арбанаси. Той е действащ девически манастир. Тук има две чудотворни икони, пред които вярващите могат да се помолят – на Свети Николай и на Света Богородица.

Арбанаси – място за разходки и релакс
Снимка: Svilen Enev/bg.wikipedia.org

На територията на Арбанаси има и доста църкви, които може да посетите. Това са: “Свети Атанас” (намираща се в северния край на селото, на 5 мин. от центъра); “Свети Георги” (намира се в западния край на селото, близо до манастирът “Света Богородица”); “Свети архангели Михаил и Гавраил” (разположен е в южната част на селото, близо до Парк-хотел Арбанаси); “Свети Димитър” (намира се в центъра, точно под площада). Имайте предвид, че църквите “Свети Георги” и “Свети архангели Михаил и Гавраил” са затворени през зимата – отварят април месец. Църквата “Свети Димитър” пък е трайно затворена, но все пак ако надникнете бихте могли да видите интересните стенописи.

В Арбанаси има две известни чешми. Едната е кръстена на името на обитателката на Констанцалиевата къщаКокона Султана. Построена е през 1786 г. и е известна като Коконската чешма. Намира се на главната улица, малко по-надолу от Констанцалиевата къща. Другата чешма е разположена в самия център на селото и е известна като Пазарската чешма и е построена през 1829 г.