Аржентинският влак в облаците

  • Аржентинският влак в облаците
    Аржентинският влак в облаците

Tози аржентински влак ще вдигне нивата на адреналина, защото се носи по релсите буквално към облаците на 4221 м надморска височина.

Tren a las Nubes – или Влакът в облаците, е в топ 3 на най-високите железници в света. Началната му спирка е на скромните 1186 м надморска височина в град Салта, а пътешествието продължава до сериозните 4221 м над морското ниво, при виадукта Ла Полворийя.

Пътуването с Влака в облаците е панорама на разнообразието от пейзажи на Аржентина – от зелени хълмове, долини и пустош през прелитане над шосета по пътя към обвитите в облаци Анди.

26276

Влакът е замислен като жп връзка между Аржентина и Чили през Андите. Сложната линия с мостове, тунели, виадукти, спирали и зигзаги е дело на американския инженер от 20-те години на миналия век Ричард Мъри.

26277

Пътуването отнема един цял ден. Композицията потегля рано сутринта от град Салта (в северната част на страната, на около 1500 км от Буенос Айрес). По пътя прави две спирки, от които едната в селце с традиционна култура от Андите, а другата на невероятния виадукт Ла Полворийя, където пътниците могат да прекарат известно време в съзерцание, снимане, аклиматизиране и размишление върху собствената си незначителност.

26280

За да стигне до виадукта (и до крайната си спирка - облаците), локомотивът се премества зад вагоните и ги избутва нагоре.

26278

На борда на влака има ресторант, медицински кабинет, аудио и видеогидове. Необходима е ранна резервация, тъй като местата се изчерпват бързо. През лятото влакът не се движи (дъждовен сезон).

Вече ви се ходи във Аржентина? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Аржентина!